Imam cerebralnu paralizu, a česte glavobolje mi stvaraju više tegoba od primarnog invaliditeta

PITANJE: B.Ž. (37) Sve ponekad zaboli glava i znam da nije svaka glavobolja razlog za paniku, no moje su postale previše učestale, gotovo svakodnevne. Imam li razloga za brigu?

Žena s glavoboljom, ilustracija.

 

Imam osjećaj da mi bubnja u glavi, kao da će eksplodirati, mučno mi je, smeta mi buka, oblijeva me znoj. Kako si sama mogu ublažiti bol, osim s tabletama?

ODGOVOR: Smatra se da više od 80 posto ljudi pati od povremenih glavobolja, a između 15 i 20 posto od migrena. Glavobolja općenito može biti uzrokovana stresom, lijekovima, lošom prehranom ili alkoholom, hormonskim disbalansom, konstipacijom, niskim krvnim tlakom pa pokušajte otkriti što je kod vas okidač. Kako biste si pomogli pokušajte konzumirati dovoljno vode, ne preskačite obroke, spavajte dovoljno, nemojte se uzrujavati oko stvari na koje ne možete utjecati, pripazite na unos kave i izbjegavajte alkohol.

Uzrok glavobolje može biti i nakupljena ljutnja, loše držanje tijela, loše vrijeme, prejako svijetlo i slično.

Kada glavobolja postaje učestalija, intenzivnija, drugačija i prekine san; nadalje, kada se pojavi na drugom mjestu no ranije ili joj prethodi gubitak oštrine vida ili polovine vidnog polja, uz pojavu svjetleće isprekidane trake pred očima, trnjenje lica i ekstremiteta, smetnje govora, razvoj vrtoglavica i smetnje ravnoteže, zbunjenost, pospanost i umor - tada je vrijeme za posjet liječniku. Osobito kada za vrijeme trajanja i iza glavobolje perzistira slabost u rukama ili nogama jedne strane tijela, utrnutost, nemogućnost govora i drugo, tada je nužno čim prije otići liječniku jer bi se moglo raditi o nečem ozbiljnom. Po ovome što ste opisali moglo bi se možda raditi o migreni.

U svakom slučaju, ništa nije dobro samostalno dijagnosticirati ni liječiti, pogotovo ako traje duže i stanje se pogoršava. Savjetujemo da zamolite liječnika da vam da uputnicu za neurologa koji će vas uputiti na daljnje pretrage i postaviti ispravnu dijagnozu.

 

In Portal