Održavanje higijene mi zbog invaliditeta predstavlja problem, a sad mi se još javila i prhut

PITANJE: P.D. (29) Osoba sam s težim invaliditetom, ali sam bez adekvatne podrške za život koji bih nazvala normalnim. Pišete o mnogim problemima, što je odlično, no mene muči jedna prilično banalna stvar.

Žena u kolicima, ilustracija.

 

Naime, dosta pazim na svoj izgled, a budući da mi održavanje higijene na razini kojom bih bila zadovoljna predstavlja logistički problem, počela mi je smetati prilično izražena pojava prhuti. Kako je se mogu riješiti ili je izliječiti?

ODGOVOR: Prhut je problem koji pogađa više od 50 posto odrasle populacije, a može se javiti u obliku blagog perutanja vlasišta koje nalikuje suhoj koži, ali i u intenzivnijem obliku pri kojem se ljuskice u većim ili manjim nakupinama zadržavaju u kosi te ih često primjećujemo i na odjeći. Različiti vanjski (životni stil, utjecaj okoliša, prehrana) i unutarnji faktori (imunološki, neurološki poremećaji, hormonalne promjene) utječu na nastanak prhuti. Ipak, nove su znanstvene spoznaje dokazale da su gljivice glavni uzročnik ovog problema. Njihov rast povezan je s povećanim stvaranjem sebuma vlasišta, ali i ubrzanom regeneracijom stanica vlasišta zbog čega dolazi do specifičnog nastanka prhuti.

Prhut je za većinu populacije prvenstveno problem estetske prirode. Kronični karakter i tendencija čestog ponovnog pojavljivanja čine je problemom koji je teško ukloniti. Iako se ne radi o po život opasnom problemu, on ipak utječe na kvalitetu života i djeluje uznemirujuće. Uostalom, osim ljuštenja kože, prhut prate neugodne pojave poput svrbeža, u težim slučajevima crvenila, peckanja i opće neugode. Također, zanemarivanjem može prerasti u teže stanje poput seboreičnog dermatitisa koji zahtijeva puno više upornosti i vremena za izlječenje.

Stoga je već pri prvoj pojavi prhuti preporučljivo kosu prati šamponom koji sadrži djelatne tvari protiv prhuti. Jedna od njih je i pirokton-olamin, dermatološki priznat aktivni sastojak protiv prhuti, koji ograničava proliferaciju gljivica prisutnih u flori vlasišta i regulira ljuštenje epidermisa. Zatim postoje učinkoviti šamponi sa selenom koji dokazano vraća ravnotežu mikrobiomu kože glave. Najbolje je birati šampone za njegu kose s navedenim djelatnim tvarima koji uklanjaju prhut, ali i umiruju kožu vlasišta.

 

Izvor: miss7zdrava

In Portal