Osoba sam s invaliditetom i neko vrijeme imam loš zadah iz usta premda su mi zubi zdravi

PITANJE: L.A. (36) Uvijek su mi govorili da imam lijepe zube, a do sada se nisu ni puno kvarili, dapače svi su zdravi, ali nekoliko bliskih ljudi mi je dalo do znanja da osjećaju neugodan miris iz mojih usta.

Žena u kolicima, ilustracija.

 

Od kad znam za taj svoj neugodnjak pomalo izbjegavam približavati se ljudima i postajem opterećena time. Što bi sve mogao biti uzrok i kako si sama mogu pokušati pomoći prije nego krenem istraživati kod stručnjaka?

ODGOVOR: Neugodan zadah iz usta (halitoza) koji se zadržava i nakon pranja zubi, muči svakog drugog čovjeka. To nije samo zdravstveni problem, već utječe i na naše samopouzdanje i kontakte s drugima. U nastavku ćemo nabrojati najčešće uzroke lošeg zadaha i navesti što nam može pomoći u prevenciji.

Jutarnji zadah je u stvari posljedica slabijeg lučenja sline tijekom noći. Slina je neophodna da opere usta i odstrani materije koje mogu prouzrokovati zadah. Jutarnji zadah nestaje nakon pranja zubi.

Suha usta ili kserostomija također može biti uzrok neugodnog zadaha, a uzrokuje je upotreba različitih lijekova, oboljenja žlijezda slinovnica ili stalnog disanja na usta. Ako imate ovaj problem, stomatolog vam može prepisati upotrebu umjetne sline, no vrlo je bitno unositi veću količinu tekućine.

Određena hrana, kao što je češnjak, doprinosi neugodnom zadahu. Pranje zuba, korištenje konca ili tekućina za ispiranje usta može donekle zamaskirati zadah, ali samo privremeno. Tek kada se unesena hrana u potpunosti izgubi iz krvi i neugodan zadah nestaje. Također, i neredovita prehrana može uzrokovati neugodan zadah.

Loša oralna higijena je najčešći uzrok halitoze. Ako se ne održava dobra oralna higijena, djelići hrane ostaju na zubima, desnima i jeziku, te se stvaraju velike količine bakterija koje svojim truljenjem i razgradnjom uzrokuju vrlo neugodan zadah.

Kao posljedica loše oralne higijene nastaju oboljenja zubnog mesa koja su također uzrok neugodnog zadaha te lošeg okusa u ustima. Ova oboljenja uzrokovana su u prvom redu plakom, ljepljivom bezbojnom materijom prepunom bakterija koja se konstantno stvara na zubima. Bakterije svojim metabolizmom stvaraju otrove koji iritiraju i oštećuju zubno meso. S napredovanjem bolesti oštećenja se prenose na kost što u konačnici može rezultirati gubitkom zuba.

Uzroci halitoze mogu biti povezani i s uhom, grlom i nosom (kronični faringitis, gnojni sinusitis), plućnim bolestima (bronhitis), šećernom bolesti, GERB-om, bolestima bubrega, jetre i gušterače.

Također, prestanite pušiti i smanjite konzumaciju alkoholnih pića i kave.

I na kraju, perite zube poslije svakog obroka i ne zaboravite oprati i jezik. Na njemu se zadržava puno ostataka hrane koji uzrokuju neugodan zadah. Možete koristiti i tekućine za ispiranje usta, ali samo kao dodatak redovitoj higijeni.

 

In Portal

 

Povezane vijesti