ELON MUSK Jedan od najvećih svjetskih bogataša pati od poremećaja iz spektra autizma

Neki od komentatora izrazili su sumnju u Muskovo priznanje, jer kako bi zaboga ovaj čovjek stekao silne milijarde dolara i reputaciju jednog od najpoduzetnijih i najinovativnijih svjetskih biznismena ako već pati od ovako ozbiljnog poremećaja

Elon Musk

 

Elon Musk, multimilijarder, suosnivač i izvršni direktor korporacija SpeceX i Tesla Inc, gostujući u kultnoj američkoj humorističnoj seriji 'Saturday Night Live', kako smo već pisali, priznao je da pati od Aspergerovog sindroma.

- Večeras zapravo stvaram povijest kao prva osoba s Aspergerom koju je ugostio Saturday Night Live - rekao je Musk i odmah nakon emisije izazvao lavinu komentara na svom Twitter profilu koji, uzgred, bilježi više od 53 milijuna sljedbenika.

Neki od komentatora izrazili su sumnju u Muskovo priznanje, jer kako bi zaboga ovaj čovjek stekao silne milijarde dolara i reputaciju jednog od najpoduzetnijih i najinovativnijih svjetskih biznismena ako već pati od ovako ozbiljnog poremećaja. Neki tvrde da Musk s pričom o Aspergeru tek provocira javnost, diže prašinu i buku, a sve kako bi osvojio što više medijskog prostora i simpatije na društvenim mrežama. I nije to Musku prvi put, dapače, ovaj veseljak redovito skandalizira svoje sljedbenike nekim čudnim objavama na Twitteru, čime je stekao titulu najeksponiranijeg biznismena u medijskom prostoru.

Što je zapravo Aspergerov sindrom? Osobe koje pate od ovog poremećaja okolinu u kojoj žive i rade tumače bitno drugačije od drugih ljudi. Cjeloživotno je to stanje, do danas znanstveno nedovoljno istraženo, a svrstava se u poremećaje iz spektra autizma. Aspergerovci mogu imati poteškoća u tumačenju verbalnog i neverbalnog jezika i možda će im trebati više vremena za obradu informacija. Oni također mogu imati problema s izražavanjem svojih osjećaja na konvencionalan način. Ali mogu biti empatičniji ili emocionalno svjesniji od neautističnih ljudi. Mnoge osobe s Aspergerovim sindromom imaju intenzivne i usredotočene interese - neki ih usmjeravaju prema uspješnoj karijeri.

A upravo je takav Elon Musk - usredotočen, empatičan, ambiciozan i čovjek s vizijom. Žestoko se zalaže za smanjenje globalnog zatopljenja korištenjem alternativnih izvora energije, uz sve ostalo i za kolonizaciju Marsa i istraživanje 'dubokog svemira'.

Nekim je ljudima, uistinu, Asperger došao kao blagoslov.

 

Mladen Kristić