PACIJENT S TEŠKIM RESPIRATORNIM STANJEM Veza fibroze pluća i blizine peradarske farme

Zanimalo nas je može li blizina farme utjecati na fibrozu pluća, kao i na sve dišne probleme koji su se kod pacijenta počeli pojavljivati prošle godine

Rentgen pluća, ilustracija.

 

PITANJE: N.N. (68) U redakciju In Portala javio nam se čitatelj iz područja Hrvatskog zagorja, koji živi pet kilometara od peradarske farme. Kroz prošlu godinu zadobio je jake dišne probleme i odgađao je pregled zbog koronavirusa sve do rujna 2020. godine, kada se naglo srušio i izgubio svijest pa je odveden kolima hitne pomoći u bolnicu. Uslijedili su dugotrajni pregledi i pretrage, ali ništa od utvrđivanja dijagnoze, tako da cijelo vrijeme nije znao što mu je. Tek sredinom ožujka ove godine naišao je napokon na liječnicu koja se zainteresirala za njegov slučaj i uzela ga kao svojeg pacijenta te mu je prva propisala lijek, kao i bocu za kisik. Usput je dovela u pitanje njegovo stanje s blizinom peradarske farme, a tijekom vremena i s različitim travama.

Zanimalo nas je može li blizina farme utjecati na fibrozu pluća, kao i na sve dišne probleme koji su se počeli pojavljivati prošle godine. Doktorica je isključila mogućnost trovanja uslijed špricanja vinograda, a kojem je bio izložen kao vinogradar oko trideset godina.

Čitateljevo stanje je i dalje teško, pogotovo u smislu disanja, otežano se kreće, drastično je izgubio na kilaži, prsti su mu poplavili, nema cirkulacije. Morao se cijepiti dva puta protiv koronavirusa, inače bi mu bilo obustavljeno liječenje. Rečeno mu je da ako sada dobije koronu, da neće preživjeti do respiratora u Zagrebu.

Zamolili smo za očitovanje Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, vezano za utjecaj blizine peradarske farme na fibrozu pluća. Odgovor prenosimo u cijelosti.

ODGOVOR: Vezano uz Vaš upit, činjenica je da se u neposrednoj blizini farme može naći čestica iz objekata podrijetlom od peradi, kao i plinova nastalih razgradnjom stelje i produkata metabolizma. Pojačana koncentracija navedenog može biti prisutna u dominantnim smjerovima ruže vjetrova.

No da li navedene čestice mogu potaknuti fibrozu pluća u čovjeka, za to se morate obratiti doktorima medicine, kolegama pulmolozima koji mogu reći više o čimbenicima koji mogu sudjelovati u patogenezi ove bolesti u čovjeka. Također se trebate obratiti i sanitarnoj inspekciji koja može precizno izmjeriti navedene parametre na spomenutoj farmi i u njezinoj okolici i provjeriti da li odstupaju od dozvoljenih vrijednosti.

Kako ste naveli da je oboljeli gospodin udaljen pet kilometara od velike farme, moram konstatirati da je veća vjerojatnost utjecaja lokalno držane peradi u njegovoj neposrednoj blizini na njegovo zdravlje nego ovoliko udaljene farme.

 

In Portal

 

Povezane vijesti