Osoba sam s invaliditetom i željela bih ići na more, ali ne znam kako odabrati pravo mjesto za odmor

PITANJE: I.L. (49) Ljeto je i svi odlaze na odmor i kupanje. No mene brine kako odabrati pravo mjesto gdje su plaže i smještaj prilagođeni osobama s invaliditetom na hrvatskom Jadranu? Postoji li popis takvih plaža?

Žena u kolicima na plaži, ilustracija.

 

ODGOVOR: Plaža prilagođena osobama s invaliditetom trebala bi imati posebne rampe ili liftove za ulazak u more, tuševe, sunčališta i još mnogo toga. Nadamo se da ćete odabrati nešto za sebe i uživati u odmoru.

U nastavku navodimo neke od plaža za osobe s invaliditetom.

1. Plaža autokampa Kovačine na Cresu ima sunčalište, WC, tuš, čak i spasioca koji je zadužen baš za osobe s invaliditetom.

2. Plaža u kampu Straško u Novalji, ima nekoliko pristupačnih WC-a, tuš je pristupačan, postoji dizalica za spuštanje u more. Preporuča se ljubiteljima kampiranja jer su i sanitarije prilagođene.

3. Gradska plaža Punta u Omišu još je jedan pozitivan primjer. Autom se može doći na označen parking udaljen svega 60 metara od same plaže. Pristup do samog mora je dobro izveden, a u more se ulazi pomoću dizalice. U krugu od 60 metara je i označeni WC. Tuš je, doduše, nepristupačan zbog šljunka. U blizini je i hotel koji je pristupačan osobama u invalidskim kolicima ako ona nisu šira od 70 centimetara.

4. Plava plaža u Vodicama također ima omogućen pristup autom do same plaže. Rampa za ulazak u more je izvedena po propisu, a u blizini su i dva prilagođena WC-a.

5. Plaža Valkane u Puli nedavno je obnovljena i ulazak u more osobama u kolicima omogućen je pomoću rampe. I ovdje se autom može doći vrlo blizu samoj plaži.

6. Plaža Kostanj na Kantridi ima lift, rampu i prilagođen WC, a moguća je i pomoć dežurnog spasioca.

7. Na plaži Žnjan u Splitu nalazi se dvostruka rampa ali i lift za ulazak u more. Na parkingu je za osobe s invaliditetom rezervirano deset mjesta, a parking je s plažom povezan pristupnom stazom. Plaža je opremljena i suncobranima, posebnim kolicima za ulazak u more, prilagođenim sanitarnim čvorom, tušem i svlačionicom. Na plaži postoji i spasilačka služba.

8. Plaža Bačvice u Splitu također je opremljena rampom koja je dovoljno duga i spušta se skroz u more, no nedostatak je što ima rukohvat samo s jedne strane.

9. Gradska plaža u Crikvenici Na plaži se nalazi lift, omogućena je pomoć dežurnog spasioca, a postoji i prilagođeni WC. Kretanje u razini je bez prepreka, povezano rampama.

10. Plaža Copacabana u Dubrovniku ima lift za osobe s invaliditetom koji omogućuje nesmetan prilaz moru. Također postoji parkiralište, a osobe koje iznajmljuju ležaljke tu su ako treba pomoći.

Postoji i  vodič kroz pristupačne plaže za osobe s invaliditetom koji možete pogledati ovdje.

Što se tiče smještaja, najbolje se možete informirati preko službenih stranica turističkih zajednica gdje je navedena ponuda hotela i kampova na Jadranu koji su prilagođeni osobama s invaliditetom.

 

In Portal

 

Povezane vijesti