Pomozite mi, imam osjećaj da se cijeli svijet urotio protiv mene

PITANJE: D.K. (57) Uspješna sam poduzetnica, no imam osjećaj da se cijeli svijet urotio protiv mene. Ponekad uopće ne mogu normalno funkcionirati u svojoj okolini.

Žena u panici, ilustracija.

 

Sumnja da me netko prati, prisluškuje te kuje zavjeru protiv mene je sveprisutna te sam iz tog razloga tužila skoro sve svoje susjede. Konstantno se povlačim po sudu, gubim parnice, a moje psihičko stanje je sve gore. Molim vas pomozite, susjedi kažu da sam luda, a ja mislim da je sa mnom sve u redu.

ODGOVOR: Ukoliko imate osjećaj da vas netko prati ili proganja te patite od nerazumljivog osjećaja ljubomore, a pritom ste apatični prema drugim osobama, vrlo vjerojatno patite od paranoidne shizofrenije. Psihička je to bolest koju bolesnik vrlo često ne prihvaća jer misli da je s njim sve u redu, međutim, obitelj i okolina najviše pate u vašoj prisutnosti.

Kod ove dijagnoze mogući su poremećaji raspoloženja kao što su razdražljivost, iznenadni bijes, strah i sumnja. Paranoidna shizofrenija pojavljuje se uglavnom u kasnijoj životnoj dobi za razliku od drugih tipova. Njezin tijek može biti epizodan, s djelomičnim ili potpunim razdobljima mirovanja ili kroničan. Paranoidna shizofrenija je obilježena deluzijama ili slušnim halucinacijama, uz očuvanje spoznaje i osjećaja.

Inače, shizofrenija je duševna bolest koja znatno smanjuje kvalitetu života, a njezin uzrok je još uvijek nepoznat. Prvi korak koji morate napravit jest da posjetite psihijatra te da vam se dijagnosticira poremećaj, odnosno bolest. Vjerojatno ćete ovo stanje do kraja života morati držati pod kontrolom, odnosno koristiti terapiju. No, i to je puno bolje nego da se bezrazložno tužite sa cijelim susjedstvom, a da pri tom gubite parnice.

Posljedice neliječenja, odnosno ne uzimanja terapije mogu biti kobne te mogu dovesti do samoozljeđivanja i suicidalnih misli. Pacijent često gubi dodir sa stvarnošću te gubi posao, obitelj ili imovinu. U nošenju s ovom ozbiljnom bolešću najviše pomažu bližnji, ali i zdrava količina samozavaravanja. Kako bi si pomogli, izbjegavajte stresne situacije, jedite zdravo, redovito vježbajte i spavajte. Dobro je i izbjegavati pušenje, konzumaciju alkohola i zlouporabu droga.

 

In Portal