Osoba sam s invaliditetom i teško proživljavam posljedice potresa u Zagrebu

PITANJE: K. K. (44) Živim u Zagrebu, osoba sam s invaliditetom i kao i mnogi drugi trpim agoniju nakon stradanja u potresu, tim više što imam dvije nekretnine pa nemam nikakva prava.

Napominjem da je druga nekretnina bila na prodaju, ali sve je omeo žestoki zagrebački potres. Budući sam upisana u bazu stradalih od petrinjskog potresa te stavljena na popis za besplatnog statičara u roku od tri tjedna, preko telefona 08002021 dana 5. veljače 2021., a do početka travnja nitko nije došao, napisala sam ponovni upit o dolasku. Isti dan mi je odgovoreno da ukoliko sam prijavila oštećenja na 08002021 ili aplikaciju do 15. veljače 2021., da ljubazno mole za strpljenje, sve će prijave biti obrađene, jer statičari su svakodnevno na terenu i postupaju po svim prijavama.

Žena s invaliditetom

 

Napokon su statičari stigli u jednu od mojih zgrada početkom svibnja, javivši se iz nje pa su me pričekali da dođem odmah s posla. Morala sam otvoriti stan, gdje se vide dan danas ispucali zidovi, odvojeni na stropovima na rubovima, a i mrlje po stropu budući krovište prokišnjava. Kako smo do tada imali crvenu oznaku još od zagrebačkog potresa, nakon petrinjskog u garsonjeri više nitko ne živi.

Usporedivši sa stanjem u Petrinji, statičari su rekli da je stanje u redu i da će ići zelena oznaka, i to na razini cijele zgrade. Ostavši u šoku zbog takve odluke, upozorili smo na srušen nosivi zid u prizemlju zbog čega je žestoko nastradao stan iznad pa su statičari rekli da stavljaju privremeno naljepnicu te da će ponovno doći da bivši predstavnik stanara otvori svoj oštećen stan, kao i da će se drugi puta otvoriti podrum u kojem se cijeli strop odvojio i pod koso visi mjesecima. Uz to, ukazala sam da su se betonski zidovi pomaknuli u podrumu i navodno da je zgrada iskočila iz gabarita, prema mišljenju prošlogodišnjih statičara.

U međuvremenu sam čula da se ovakva situacija dogodila još nekim građanima u središtu Zagreba i naprosto smo očajni, jer nakon više od godinu dana u pet minuta zgrade sa crvenom oznakom dobivaju zelene. Unatoč svemu prijavljenom, svim dokazima, ništa nismo dobili do današnjeg dana, u bilo kom vidu pomoći od Grada, a k tome, sada kad imamo priliku prijaviti štetu Republici Hrvatskoj, nadležnom Ministarstvu, dobivamo zelenu oznaku, i to totalno neopravdano.

Budući su statičari obećali da je oznaka privremena i da će doći naknadno,  zatražen je 9. srpnja 2021. odgovor od nadležnog Ministarstva jer se treba započeti obnova na stubištu.

Statičare sam u međuvremenu zvala nekoliko puta, kao i bivši predstavnik stanara, ali nikada se nisu htjeli javiti. Zbog straha da netko ne pogine, ako je vjerovati statičarima od prošle godine, naprosto se treba raščistiti cjelokupna situacija. Smatram da je zelena naljepnica totalno neprimjerena stanju, zbog čega mjesecima nismo u stanu, već dolazimo samo privremeno, ponajviše zbog straha od potresa.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine odgovorilo je čitateljici 12. srpnja 2021. godine.

ODGOVOR: Naknadni preliminarni pregledi statičara nisu predviđeni i ukoliko ocjena preliminarnog pregleda ne odgovara stvarnom stanju, možete angažirati ovlaštenog inženjera građevinarstva s iskustvom rada na mehaničkoj otpornosti i stabilnosti (tzv. statičara) ili sudskog vještaka iz područja građevinarstva radi detaljnog pregleda nosive konstrukcije, i  ukoliko mišljenje ovlaštenog inženjera građevinarstva potvrdi vaše sumnje, svoj zahtjev podnesite sukladno novoj procjeni oštećenja za zgradu.

Sve informacije i upute nalaze se u Vodiču:

https://mgipu.gov.hr/UserDocsImages//dokumenti/Potres//Vodic_Zagreb_web_rev4.pdf,

https://mgipu.gov.hr/o-ministarstvu-15/djelokrug/graditeljstvo-98/obnova-zgrada-ostecenih-potresom-na-podrucju-grada-zagreba-i-krapinsko-zagorske-zupanije/10668.

In Portal

 

 

Povezane vijesti