Kako pokrenuti hitnu humanitarnu akciju za osobu s invaliditetom koja živi na rubu egzistencije

PITANJE: T. J. (56) Javljam se kao majka nepokretne kćerke, o kojoj brinem godinama. Živimo u Zagrebu. Naime, unatoč objavama u medijima da nam se pomogne prošle godine, baš nitko nije reagirao i ništa se nije prikupilo kroz protekle mjesece. Ujedno, preživjele smo potrese u Zagrebu i nitko nije pitao za nas. Zdravlje mi se jako pogoršalo i hitno trebam ići na operaciju maternice zbog dugogodišnjeg dizanja kćerke bez ičije pomoći. Uslijed svega, od novčanih primanja ne mogu živjeti, a uz sve moram na mjesečnoj razini plaćati još i kredite, s time da ću morati nekome platiti da brine o kćerki dok ću biti u bolnici. Zanima me može li se pokrenuti hitna humanitarna akcija, jer sam s kćerkom u bezizlaznoj situaciji.

Djevojka s invaliditetom

Ilustracija

ODGOVOR Grad Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Odsjeka za humanitarnu pomoć:

Sukladno Zakonu o humanitarnoj pomoći, postoji mogućnost pokretanja humanitarne akcije slanjem zahtjeva za odobrenje provođenja prema nadležnom upravnom tijelu, uz propisanu dokumentaciju.

U nastavku prosljeđujemo poveznicu sa Službenih stranica Grada Zagreba, na kojoj se nalaze sve potrebne informacije, a odnose se na podnošenje zahtjeva za odobrenje humanitarne akcije, kao i aplikacija 'humanitarna pomoć', putem koje se zahtjev, uz propisanu dokumentaciju dostavlja nadležnom upravnom tijelu (poveznica: www.zagreb.hr/nacini-prikupljanja-i-pruzanja-humanitarne-pomoci-/82338.

S obzirom da je apel majke, gospođe T. J. iz Zagreba, za prikupljanje novčanih sredstava, namijenjenih za liječenje kćeri D., objavljen 1. prosinca 2020., a u evidenciji humanitarnih akcija Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, ista nije evidentirana niti je podnesen predmetni zahtjev, a radi se o vrlo teškoj dijagnozi i obiteljskoj situaciji, majka može žurno pokrenuti humanitarnu akciju (kao i bilo koja druga pravna ili fizička osoba, koja ispunjava uvjete) sukladno Zakonu.

In Portal