Tajni sastojak tibetanskog recepta za dugovječnost i borbu protiv raka

Pasji trn učinkovit je i kod očuvanja kognitivnih sposobnosti, te kod liječenja degenerativnih neuroloških bolesti koje uključuju pogoršanje motoričkih sposobnosti. To svojstvo potvrđeno je i u studiji objavljenoj u časopisu Medical Science Monitor

Tajna drevne tibetanske medicine konačno je razotkrivena. Tisućama godina Tibetanci su koristili voće koje raste u Himalajama kao hranu i lijek za brojne tegobe. Današnja znanost je potvrdila da je ovo voće najmoćniji prirodni lijek za mnoge bolesti. Riječ je o pasjem trnu, biljci latinskog naziva Hippophae rhamnoides.
Ova biljka je u narodu poznata kao vučji trn, sibirski ananas i vukodržica.
Danas je dokazano da je pasji trn djelotvoran za liječenje mnogih tegoba poput iscrpljenosti, infekcija, kardiovaskularnih bolesti, problematične kože, čira na želucu, čak i karcinoma. Bobice pasjeg trna sadrže preko 190 nutrijenata i fitonutrijenata neophodnih za normalno funkcioniranje tijela.

Bogate su flavonoidima - fitonutrijentima koji sprječavaju širenje raka, smanjuju bolove i upale, te pomažu u postizanju optimalne tjelesne težine. Sadrže provitamin A, vitamine B1, B2, B3, B6, C, D, E i K1.
Ulje bobica pasjeg trna bogato je folnom kiselinom (vitamin B9), koja je od ključne važnosti za regeneraciju DNK.
Njegova antioksidativna snaga je 70 000 jedinica prema ljestvici ORAC. Sadrži uljne enzime superoksidne dismutaze (SOD) na čijem se djelovanju temelji obrana od oksidativnog stresa, biljne sterole, 20 mineralnih elemenata uključujući željezo, bakar, mangan, selen, itd.
Ima najveći postotak rijetke omega 7 masne kiseline (30 - 35 posto).
Ulje bobica pasjeg trna je jedino poznato biljno ulje na svijetu koje sadrži omega 3, 6, 7 i 9 zajedno.
Sve to ga čini jednom od najljekovitijih bobica svijeta.
Kao adaptogen, pasji trn pomaže kod mentalnog i fizičkog stresa.
Sinergija bioaktivnih sastojaka čini ga nezaobilaznim saveznikom u održavanju ljepote i pomlađivanju organizma.
Ulje pasjeg trna ubrzava regeneraciju stanica čime utječe na smanjenje bora i usporava starenje kože.
Pasji trn djelotvoran je kod čitavog niza kožnih problema, uključujući dermatitis, psorijazu, akne, rane, opekline, ekceme i strije.
Njegovu djelotvornost potvrđuju i istraživanja objavljena u znanstvenom časopisu Biochemical and Biophysical Research Communications.
Pasji trn se tradicionalno koristi kod astme, kroničnog kašlja, ostalih problema s dišnim putevima. Jača obrambene snage organizma i sprječava infekcije.
Ulje bobica pasjeg trna dramatično smanjuje razinu štetnog kolesterola i C-reaktivnog proteina, za kojeg je poznato da oštećuje stanice i povezan je s bolestima poput srčanih oboljenja.
Djelotvoran je kod probavnih smetnji i čira na želucu.
Ovo ulje stvara zaštitni ljekoviti omotač oko želuca i probavnog trakta i time smanjuje štetne efekte patogenih mikroorganizama, kao što su Escherichia Coli i Helikobakter Pylori. Impresivna su i svojstva pasjeg trna kad je riječ o raku. U studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu ISRN Pharmacology znanstvenici su otkrili da pasji trn sprječava rast tumorskih stanica i pojavu limfatične leukemije. Studije u časopisima Fitoterapija i Nutrition and Cancer potvrđuju njegova izvanredna antitumorska svojstva. Pasji trn učinkovit je i kod očuvanja kognitivnih sposobnosti, te kod liječenja degenerativnih neuroloških bolesti koje uključuju pogoršanje motoričkih sposobnosti. To svojstvo potvrđeno je i u studiji objavljenoj u časopisu Medical Science Monitor. 

Pasji trn potpomaže i mršavljenju. Rijetka omega 7 masna kiselina u sastavu biljke signalizira tijelu da prestane pohranjivati masti. Njegovo ulje djeluje i kao prirodna zaštita protiv sunca.

Ljekovito djelovanje ulja bobica pasjeg trna:
pomlađuje organizam
štiti od stresa
pomaže kod želučanih bolesti
poboljšava probavu
poboljšava kognitivne sposobnosti
potpomaže mršavljenju
jača imunitet
štiti od sunca
pomaže kod dermatitisa, akni i psorijaze
njeguje kožu i kosu
ima antitumorsko djelovanje
štiti od infekcija
regenerira i pomlađuje kožu
pomaže kod astme i bolesti dišnih puteva

Pasji trn možete koristiti na razne načine. Za unutarnju upotrebu koristi se u obliku ulja, soka ili sirupa. Preporučena doza je 1 do 3 žličice sirupa, 2 čajne žličice ulja ili 28 svježih bobica dnevno.

Vanjska upotreba: služi za liječenje suhe kože, osipa i ozljeda. Koristi se u obliku ulja. Ulje se nanosi na oboljelo mjesto jedanput ili dvaput dnevno.
Od pasjeg trna možete napraviti i ukusne marmelade. Nemojte konzumirati pasji trn ako uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi.

Izvor: alternativa-za-vas