Kako ostvariti prava nakon jedanaest godina nezaposlenosti

PITANJE: N.N. (30) Čitateljica sam iz Slavonije, imam 30 godina, bolujem od dijabetesa i imam PTSP kao posljedicu silovanja u mladosti. Molim da se očitujete kome da se obratim vezano za ostvarivanje svojih prava, odnosno kako da dođem do osobne invalidnine.

Depresivna žena, ilustracija.

 

Do sada sam se obratila Centru za socijalnu skrb u svom mjestu - Novoj Gradiški, međutim nisam uspjela ostvariti osobnu invalidninu unatoč svim dokazima i medicinskim nalazima. Nemam ostvaren nikakav radni staž. Kome god se obraćala, kroz jedanaest godina, samo sam nailazila na odbijanja i nikada mi nije pružena šansa za rad od strane poslodavaca. Tek nedavno sam ostvarila pravo na mjesečnu pomoć od oko 500 kuna od Centra za socijalnu skrb.

Odgovor pravobraniteljice za osobe s invaliditetom: Pretpostavljamo da se kod vaše čitateljice ne radi o težem ili teškom stupnju funkcionalnog onesposobljenja te iz toga razloga nije ostvarila osobnu invalidninu, a vjerujemo da je iskoristila pravne lijekove. Oštećenje zdravlja, čak i kada je izraženo u vrlo visokom postotku, ne mora nužno bitnije remetiti izvršavanje životnih aktivnosti ili utjecati na smanjenje ili gubitak funkcija samozbrinjavanja. Ne znamo koji su razlozi zbog kojih se vaša čitateljica u posljednjih 11 godina nije zaposlila premda poslodavci s više od 20 zaposlenih osoba imaju obvezu zaposliti osobu s invaliditetom, a javno-pravna tijela uz to imaju obvezu dati prednost pri zapošljavanju osobi s invaliditetom pod jednakim uvjetima.

Važno je naglasiti da se osoba s invaliditetom u prijavi za posao mora pozvati na prednost po Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom i priložiti dokaz invaliditeta.

Ako vaša čitateljica nema dokaz invaliditeta, tada treba provesti postupak utvrđivanja invaliditeta u odnosu na rad. Zahtjev može i osobno predati u Centar za profesionalnu rehabilitaciju u Osijeku, a zahtjev može uputiti i područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Napominjemo da u svakom područnom uredu postoji referent za zapošljavanje osoba s invaliditetom pa preporučujemo da se vaša čitateljica osobno javi referentu u svom područnom uredu radi planiranja koraka u smislu eventualnog stjecanja dodatnih vještina i znanja te uključivanja u programe aktivne politike zapošljavanja.

 

In Portal