Planinarenje osoba s invaliditetom

PITANJE: M.B. (51) Osoba sam s invaliditetom, trenutno sam nezaposlena i imam puno slobodnog vremena. S obzirom da je lijepa jesen, željela bih više vremena provoditi u prirodi. Možete li mi reći da li postoji neko planinarsko društvo gdje bih se mogla pridružiti ili uključiti?

 

ODGOVOR: Svaka osoba koja želi ispuniti svoje slobodno vrijeme boravkom u prirodi, kretanjem na čistom zraku, putovanjima i dobrim društvom može se baviti planinarenjem. Planinarenje je zbog niza razloga praktički idealna aktivnost, kako za svakoga planinara, tako i za osobe s invaliditetom.

Bavljenje planinarenjem može pozitivno utjecati na novonastale okolnosti života i uvelike ublažiti psihofizičke posljedice koje uzrokuje invaliditet. Baveći se planinarenjem osoba s invaliditetom postaje aktivna, ima društvo, ispunjeno slobodno vrijeme, ruši predrasude te pridonosi inkluziji. Budući da se većina takvih osoba svakodnevno suočava s problemima poput nezaposlenosti, izolacije, nedostatka komunikacije, ograničenjima osamostaljivanja ili kretanja, često se zbog diskriminacije, stigmatizacije, straha, depresije, obiteljskog 'staklenog zvona' ili vlastite nesigurnosti povlači u sebe. Zatvarajući se tako unutar svojih 'vidljivih i nevidljivih' zidova osobe s invaliditetom nerijetko pospješuju crne misli i razvijaju depresivna stanja čime dodatno otežavaju život sebi i obitelji. Već se mnogo puta i na različite načine pokazalo, i uvijek se iznova potvrđuje, da je planinarenje izrazito učinkovita 'terapija' za takva stanja.

Bez obzira na vrstu invaliditeta ili zdravstvenu teškoću, ključ je u tome da se svaka osoba može uputiti na planinarski izlet koji je primjeren njenim psihofizičkim sposobnostima i osobnim sklonostima. Većina putova u našim planinama nije zahtjevna ni teška pa je izbor putova koji se mogu koristiti vrlo širok. Tempo kretanja potrebno je, dakako, prilagoditi mogućnostima svakog sudionika. Osim toga, za savladavanje svih izazova izrazito je važno da osoba s invaliditetom i njezina pratnja (vodič) imaju međusobno razumijevanje i strpljenje.

Sažete informacije o Radnoj skupini za vođenje osoba s invaliditetom u Komisiji za vodiče HPS-a mogu se pronaći na stranici Planinarenje osoba s invaliditetom.

 

In Portal