PRAVOBRANITELJICA ZA OSOBE S INVALIDITETOM Kako dobiti potvrdu ili nalaze nakon gubitka pamćenja?

PITANJE: Molimo da nam se očitujete, a povodom zamolbi dviju čitateljica - iz Zagreba i Osijeka – koje pitaju gdje se mogu dobiti potvrda ili nalazi kad se izgubi pamćenje nakon prometne nesreće, kao i nakon nekih operacija prije kojih se dobiju anestezije. Ujedno, postoji li neki aparat koji može izmjeriti postotak gubitka pamćenja?

Anka Slonjšak

 

ODGOVOR PRAVOBRANITELJICE ZA OSOBE S INVALIDITETOM: Koliko nam je poznato, ne postoji aparat koji bi mehanički izmjerio pamćenje na koje osim organskih uzročnika utječu i neki drugi faktori (razvojni, osobni, okolišni , ali  postoje discipline poput kao što je primjerice psihologija koja primjenom doktrinarnih instrumenata (testova, provedenih ispitivanja) mogu utvrđivati u kolikoj su mjeri  oštećene kognitivne sposobnosti jedno osobe uslijed bolesti, povrede ili iz drugih razloga.

Ove činjenice su uobičajeno sadržane u nalazima/mišljenjima stručnjaka i nije uoičajeno da se o tome posebno izdaju potvrde. Međutim, ako stanje gubitka pamćenja neku osobu bitno ometa u izvršavanju životnih, radnih ili edukativnih funkcija, to može biti osnova za  procjenu oštećenja organizma i funkcionalnih sposobnosti u postupcima vještačenja, odnosno ostvarivanja određenih prava.

In Portal

 

Povezane vijesti