"Djeca su naš najvažniji posao": Borba za prava onih koji ne znaju svoja prava

Predstojnica UNICEF-a u Hrvatskoj Đurđica Ivković izrazila je zadovoljstvo potpisanom suradnjom s HUP-om i pozvala sve tvrtke i poslovne lidere da ulažu u rani razvoj djece. Djeca su važni dionici u poslovanju, bilo kao potrošači, bilo preko svojih roditelja koji rade, i poštivanje njihovih prava ključno je u izgradnji inkluzivnog društva zdravih i obrazovanih građana

"Djeca su naš najvažniji posao", naziv je danas predstavljene inicijative za društveno odgovorno poslovanje usmjereno dobrobiti i poštivanju prava djece, koju će u Hrvatskoj zajednički provoditi UNICEF, Hrvatska udruga poslodavaca i Global Compact Hrvatska.
Inicijativa je nastala nakon brojnih konzultacija s tvrtkama širom svijeta, a cilj joj je podržati poduzeća u integraciji dječjih prava u svakodnevno poslovanje i upravljanje. Potpisan je i Sporazum o suradnji između HUP-a i UNICEF-a koji regulira područja zajedničkog djelovanja za dobrobit djece u poslovnom sektoru.

Predstojnica UNICEF-a u Hrvatskoj Đurđica Ivković izrazila je zadovoljstvo potpisanom suradnjom s HUP-om i pozvala sve tvrtke i poslovne lidere da ulažu u rani razvoj djece. Djeca su važni dionici u poslovanju, bilo kao potrošači, bilo preko svojih roditelja koji rade, i poštivanje njihovih prava ključno je u izgradnji inkluzivnog društva zdravih i obrazovanih građana što je pretpostavka stabilnog i prosperitetnog poslovnog okruženja, naglasila je Ivković.

Navela je podatak da je po zadnjem popisu stanovništva u Hrvatskoj 19 posto mlađih od 18 godina, a po izrađenim procjenama svako peto dijete koje se danas rodi bit će siromašno. I upravo je i zbog toga podatka potrebna ovakva inicijativa, ustvrdila je Ivković.

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić izrazila je zadovoljstvo što se HUP uključio u inicijativu, naglasivši da ima još puno prostora kako pomoći onim skupinama koje su najugroženije. Pozitivnim primjerom navela je poslodavce koji zapošljavaju invalidne osobe, ali i naglasila da još uvijek ima onih koji trudnicama i rodiljama daju otkaze.

"Nitko ne može biti kažnjen jer je rodio", poručila je Opačić. Vlada kroz zakonodavni okvir nastoji olakšati roditeljima skrb o djeci, istaknula je i u tom kontekstu navela zakon o dadiljama za koji se nada da će zaživjeti, te zakonski prijedlog koji razrađuje privremene i povremene poslove, a u okviru kojeg će se moći otvarati razne servisne agencije uključivo i one za čuvanje i pomoć oko djece. Poslodavce je pozvala da budu osjetljiviji prema roditeljima, a to onda znači i prema djeci.

HUP predstavlja vrlo važan integrativni dio društva, rekao je Ivica Mudrinić ističući da smo svi suodgovorni za kolektivnu budućnost djece. Zajedno s Vladom i nevladinim sektorom trebamo raditi na tome da djeci osiguramo sigurno djetinjstvo. Naša je uloga velika, a dužnost iznimno važna i za bolju budućnost naše djece moramo se truditi izjednačavati s naprednijima, zaključio je predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić istaknula je da stalno treba raditi na zakonodavnom okviru koji će otklanjati nedostatke u poštivanju dječjih prava.

Predstavljen je i priručnik koji donosi korisne savjete i primjere o praksi o društveno odgovornom poslovanju u odnosu na djecu.

Hina

Foto: PIXSELL