Bi li mom djetetu s teškoćama u razvoju pomoglo terapijsko jahanje?

PITANJE: A.M. (33) Iz Zagreba sam i imam dijete s teškoćama u razvoju pa me zanima da li bi mu pomoglo terapijsko jahanje. Puno vremena provodimo u prirodi, a uz to obožava životinje.

Dijete na konju, arhiva.

 

Naime, moje dijete boluje od lakšeg oblika cerebralne paralize te ima problema s koordinacijom i motorikom. Čitala sam da se konji koriste u rehabilitaciji djece pa me zanima da li bi ovaj oblik terapije pomogao mome djetetu.

ODGOVOR: Po definiciji, terapijsko jahanje je prilagođeno djeci s teškoćama u razvoju. Kretnje konja pospješuje ravnotežu, probavu, mišićni tonus, umanjuje spazme, opuštaju te pružaju neopisiv osjećaj. Cerebralna paraliza, mišićna distrofija, multipla skleroza, posttraumatski statusi, Down sindrom, autizam i neke druge dijagnoze i stanja, urođena ili stečena, indikacije su za korištenje ovog programa.

U terapijskom jahanju koriste se mirni i dobro školovani konji. Za djecu s teškoćama u razvoju najvažnije je vježbati ravnotežu koju konj stalno zahtjeva na neagresivan način. Sami pokreti konja govore tijelu jahača kako je to hodati.

Već u ranijim godinama dokazano je da kontakt životinje i ljudi ima veliki utjecaj na ljudsko zdravlje. Posebno su ovakve osobine izražene i vidljive kod djece. Glavni cilj terapijskog jahanja je unapređenje kvalitete života osobe s tjelesnim invaliditetom, odnosno prilagodba njihovim potrebama.

Također na programu terapijskog jahanja korisnici se međusobno mogu družiti te na taj način razviti bolje odnose između svojih vršnjaka kao i s prirodom kojom su okruženi. Ovakvim osobama će to mnogo značiti, a treba naglasiti da će doći do povećanja samopouzdanja, socijalizacije, poboljšanja komunikacijskih vještina i motoričkih sposobnosti.

Centre za terapijsko jahanje možete pronaći širom cijele Hrvatske, a mi vam donosimo listu najistaknutijih.

http://www.krila.hr

https://www.mogu.hr

https://nada-vrbovec.hr

https://www.donkihot.hr

https://www.ritamskonjem.com

 

In Portal

 

Povezane vijesti