Postoji li mogućnost da se, kao osoba s invaliditetom, priključim nekom skijaškom klubu?

PITANJE: A.G. (19) Osoba sam s invaliditetom, visoko slabovidna sam osoba i imam želju naučiti skijati. Kome se mogu obratiti? Postoji li mogućnost da se priključim nekom skijaškom klubu?

Damir Mizdrak, arhiva.

 

ODGOVOR: Svaka osoba s invaliditetom ima mnoštvo potencijala koji može razvijati i koristiti te živjeti život 'punim plućima', a tome ih sport vrlo dobro može podučiti.

Boravak u prirodi, adrenalin i brzina neki su od razloga zbog kojih je skijanje najpopularniji zimski sport, a na prilagođen način njime se mogu baviti i gotovo sve osobe s invaliditetom.

Konkretno, skijanje je motorički vrlo zahtjevan sport koji se odvija u vrlo nepredvidljivim i promjenjivim uvjetima. Svladavši skijanje kao takvo, jačaju svoje samopouzdanje i postaju svjesni da nema nesavladivih prepreka.

Da vam pobliže pojasnimo kao to izgleda za slijepe i slabovidne osobe, oni skijaju uz pomoć vodiča. Vodič skija ispred sportaša i usmeno upućuje skijaša, a skijaš i vodič na kacigama imaju mikrofon i slušalice, pa komuniciraju pomoću bluetooth veze.

Ukoliko želite naučiti skijati, možete se obratiti Skijaškom klubu za osobe s invaliditetom 'Sljeme' a sve potrebne podatke ćete pronaći na njihovoj web stranici.

 

In Portal

 

Povezane vijesti