KAKO POSTATI MILIJARDER Onaj tamo Elon Musk to zna, i to frajer s autizmom

Kao druga najbogatija osoba na svijetu, Musk je sigurno napredovao u svojoj potrazi za smislom života. Možda je shvatio ovo, što jest budizam, a Musk budist nije: smisao života nije u meni, smisao je u onom drugom

Elon Musk, ilustracija

 

Kada je milijarder Elon Musk otkrio da ima autizam na američkoj televiziji u udarnom terminu, kao da je strgao košulju kako bi otkrio svoju osobnu marvelovsku snagu, kao da je superjunak kojeg nećete sresti u trgovini ili vam neće spašavati mačku kad zaglavi na krovu. Odaziva se na ime Musk.

Elon Musk, možda neki i ne znaju, jedan je od najbogatijih ljudi na svijetu i tvorac Tesle, najprodavanijeg električnog automobila na ovom planetu koji još uvijek zovemo svojim domom.

Hvala ti Nikola, rekao je jednom Musk onom seljaku iz Like, kleknušvi pred najvećim inovatorom našeg doba.

Ovaj ekscentrični izvršni direktor Tesle i osnivač SpaceX-a rekao je da će istražiti svemir. Kao osoba s Aspergerom tvrdi da je njegovo stanje daleko od toga da je to vrijedno sažaljenja ili da se smatra nekim životnim teretom.

Aspergerov sindrom, oblik autizma, može dati upravo super-vještine, kaže Musk, originalno razmišljanje, pozornost na detalje i tome slično, sve što je potrebno za uspjeh u poslu ili u znanosti.

I kao druga najbogatija osoba na svijetu, Musk je sigurno napredovao u svojoj potrazi za smislom života. Možda je shvatio ovo, što jest budizam, a Musk budist nije: smisao života nije u meni, smisao je u onom drugom.

Ova supermoć, kako je zove Musk, može biti ista i za druga stanja koja se smatraju invaliditetom: ADHD, Touretteov sindrom, dispraksiju i disleksiju. Razlike u mozgu mogle bi svakodnevni život učiniti izazovnijim, ali također mogu omogućiti osobi da bude izvrsna. Billie Eilish, proglašena najboljom međunarodnom ženom na ovotjednoj dodjeli Brit Awards, ima Touretteov sindrom, Will Smith ima ADHD, a Richard Branson je disleksičan. Svi su za svoja spektakularna postignuća zaslužni da imaju mozak koji radi drugačije.

Potpisnik ovih redaka, nažalost, te takozvane poremećaje nema.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti