Kako ples može liječiti dušu i tijelo

PITANJE: K.A. (47) Osoba sam s invaliditetom i osjećam se usamljeno te pomalo depresivno, a  obzirom da rijetko izlazim iz kuće nakupila sam i koji kilogram viška. Zanima me kako riješiti taj problem i prevladati te životne poteškoće?

Žena u kolicima, ilustracija.

 

ODGOVOR: Danas kada smo stalno pod stresom i u tjeskobi, uvijek nam dobro dođe fizička aktivnost koja nas opušta. Postoji li nešto što nas može opustiti bolje od plesa i kretanja u ritmu?

Potiskujete li negativne emocije, poput ljutnje, bijesa i ogorčenosti, one se nakupljaju u tijelu te s vremenom mogu dovesti i do bolesti.

Pokreti koje izvodite dok plešete mogu vam pomoći u tome da se tih emocija oslobodite. Primjerice, slušate li neke omiljene pjesme i pritom izvodite plesne pokrete, možete se osloboditi stresa i tjeskobe te otpustiti potisnute emocije.

Plesanje i pokret izvrsni su ne samo za vaše fizičko nego i mentalno i emocionalno zdravlje. Ples potiče i lučenje hormona sreće, što će vam svakako pomoći da prevladate simptome depresije. Osim toga, ples povećava samosvijest i samopouzdanje te jača osjećaj povjerenja u sposobnosti vlastitog tijela.

Dok je vaše tijelo u pokretu, ono troši suvišne kalorije pa stoga patite li od pretilosti ili biste htjeli samo skinuti koji kilogram viška, ples je odličan izbor za vas.

U Hrvatskoj postoje razne udruge i centri za edukaciju iz psihoterapije pokretom i plesom. Stoga se uključite i pronađite djelić svoje sreće.

 

In Portal

 

Povezane vijesti