Osoba sam s invaliditetom i već duže vrijeme trpim nasilje na internetu

PITANJE: K. L. (22) Osoba sam s invaliditetom i već duže vrijeme trpim nasilje na internetu. Pojedinci me sustavno zlostavljaju tražeći od mene svakakve usluge. Kome se mogu obratiti za pomoć?

Cyberbulling, ilustracija

 

ODGOVOR: Osobama s invaliditetom otežan je pristup u društvu, ne samo kad su u pitanju fizičke barijere, nego one često ne znaju koja sve prava imaju.

Osobe s invaliditetom puno manje prijavljuju kaznena djela ukoliko su sami žrtve ili neki od njima bliskih ili poznatih osoba upravo zbog toga što najčešće ovise o članovima svojih obitelji, a počinitelji su često osobe bliske osobama s invaliditetom. 

O ovoj temi bi trebalo puno više govoriti odnosno pisati baš zbog toga da osobe s invaliditetom osvijestimo koliko je važno prijaviti neko od ponašanja koje nije društveno prihvatljivo. Nitko ne bi smio biti žrtva bilo kojeg kaznenog djela, a pogotovo ne osobe s invaliditetom.

Nasilje preko interneta, u svijetu poznato je kao cyberbullying.

Koje su posljedice cyberbullyinga?

Kod online nasilja čovjek se može osjećati kao da nigdje nije siguran, čak ni u vlastitom domu, a ponekad se osjeća uzrujano, osramoćeno i može izgubiti interes za ono što voli.

Posljedice mogu biti dugotrajne. Najčešći simptomi koji se javljaju su potištenost, umor, nesanica, bol u trbuhu i glavobolje.
Žrtve cyberbullyinga mogu se osjećati bespomoćno i odustati od traženja rješenja za situaciju kroz koju prolaze, no važno je znati da se teškoće mogu prevladati i da ljudi mogu ponovno izgraditi svoje samopouzdanje i zdravlje. 

Ako se zlostavljanje događa na društvenoj mreži, možete osobu blokirati i formalno prijaviti. Prijavi može pomoći screenshot spornih poruka i postova. Ako zlostavljanje dovodi u pitanje vašu sigurnost svakako se obratite policiji za pomoć. 

In Portal

 

Povezane vijesti