ZA OSOBE S INVALIDITETOM Mašti na volju uz izradu biljnog terarija u vlastitom domu

PITANJE: A.K. (35) Osoba sam s invaliditetom i voljela bih kvalitetnije iskoristiti svoje vrijeme kod kuće, pogotovo kad mi dođu dvije prijateljice koje također imaju invaliditet. Kako sam u kolicima, ograničenog sam kretanja. Stoga bih zamolila savjet što nam preporučate, budući da volimo kreativnost i biljke.

Biljni terarij

 

ODGOVOR: S obzirom da polako ulazimo u postblagdansko vrijeme, a vremenske prognoze su nam još uvijek dosta varljive i lako se prehladiti, preporučamo da iskoristite vrijeme u kući za sadnju ili presađivanje biljčica u flaše, staklenke ili ukrasne prozirne staklene posude, odnosno da napravite biljne terarije i uljepšate svoje privatne prostore. Da ne kupujete, pogledajte kod kuće što sve imate viška. Dajte mašti na volju i jednostavno napravite mala biljna čuda koja će uvijek iznova oduševljavati kako ukućane, tako i goste.

Predlažemo da iskoristite prozirne čaše i staklenke od kiselog povrća, ako nemate što drugo. Možete (pre)saditi više vrsta kaktusa, tj. sukulenata, a koje već uzgajaju prijatelji ili susjedi. Potom, od biljaka iskoristite kućnu sreću, razne puzavice, bršljan, paprat, mahovinu. Ako ih nemate, zamolite ljubitelje prirode, gljiva i šuma da vam donesu po koji primjerak.

Potrebno je nabaviti zemlju, ukrasne kamenčiće, crni ugljen, a na površinu se mogu uz biljke i ukrasne kamenčiće dodati razni češeri, školjke, ukrasni kamenčići ili drvene grančice i oblici. Za vrijeme božićnih blagdana mogu se umetnuti led svjetiljke i ukrasne kuglice, a za vrijeme uskrsnih - ukrasna jaja. Tijekom godine dodaci mogu biti i razne minijaturne igračkice, umjetni cvjetići.

Zalijevajte i prskajte biljke isključivo destiliranom vodom svakih četiri do šest mjeseci, a možete i prilikom šišanja biljaka. Naime, u terariju se stvara mikro ekosfera u kojoj se biljke zalijevaju procesom kondenzacije i naprosto uživaju u visokoj vlazi, a kisik i hranu proizvode same. Ako voda ponestane prije, a to ćete primijetiti zbog suhih stijenki stakla, onda otklopite terarije i malo ih poprskajte i zalijte.

Uglavnom, terariji se zatvaraju poklopcima i moraju se držati dalje od direktnog izvora svjetlosti i topline, međutim potrebno im je osigurati indirektne sunčeve svjetlosti radi boljeg razvitka biljaka.

Biljčice povremeno šišajte po vlastitoj želji, pomoću oštrih škara.

Vjerujemo da će vam svima vrijeme proći kvalitetno i zabavno, a naposljetku ćete postati ponosnim vlasnicama prekrasnih biljnih terarija koji zahtijevaju minimalnu brigu.

 

Klaudija Klanjčić