Stambeno zbrinjavanje osoba s invaliditetom stradalih u potresu

PITANJE: Obratila nam se gospođa s invaliditetom, udovica hrvatskog branitelja, koja je godinama živjela bespravno u gradskom prostoru, u teškim životnim uvjetima. Sredinom prosinca 2020. godine dobila je drugostupanjsko sudsko rješenje iz Varaždina, prema kojem je morala prisilno iseliti u roku od dva tjedna.

Žena s invaliditeto0m

 

Otišla je u privatni najam krajem prosinca. Kako je osoba s invaliditetom i teško bolesna, a tek nedavno je ostvarila mirovinu, život joj je jako težak jer sve financije će sad odlaziti na najam i režije, a za hranu i lijekove uopće neće imati.

Stoga smo tražili očitovanje postoji li ikakva šansa da rečena gospođa dobije najam stana ili kućice na području Zagreba, koji bi financirala država?

ODGOVOR Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine:

Građani koji još uvijek nisu riješili svoj zamjenski smještaj, a objekti su im stradali u potresu, uz uvjet da udovoljavaju uvjetima Javnog poziva koji je Ministarstvo raspisalo 8. siječnja 2022. godine, mogu se prijaviti za financiranje najma najkasnije do 17. lipnja 2022. godine.

Prijavu mogu podnijeti vlasnici obiteljskih kuća, vlasnici stanova i zaštićeni najmoprimci te srodnici tih osoba u pravoj liniji koji su 22. ožujka i 28. ili 29. prosinca 2020. godine, odnosno u vrijeme nastanka potresa, stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište u obiteljskim kućama, višestambenim zgradama i stambeno-poslovnim zgradama koje su u preliminarnom pregledu označene kao N1 (neuporabljivo - zbog vanjskog utjecaja) i N2 (neuporabljivo - zbog oštećenja) te stoga nisu podobne za stanovanje, a nalaze se na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije.

Mjera stambenog zbrinjavanja odnosi se na građane koji nemaju na raspolaganju drugi useljivi stambeni prostor u radijusu 20 kilometara od stradale nekretnine.

Najamnina za zamjenski stan financirat će se isključivo temeljem sklopljenih ugovora o najmu koji su prijavljeni Ministarstvu financija odnosno Poreznoj upravi.

Samcu se financira najam stana površine do 35 metara četvornih, te dodatnih deset metara četvornih po osobi i to po cijeni od 70 kuna za metar četvorni.

Najamnina se isplaćuje izravno na račun najmodavca.

Zahtjevi za odobravanje financiranja najamnine podnose se na propisanim obrascima zajedno s pripadajućom dokumentacijom, neposredno ili putem pošte na adresu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine - Ulica Republike Austrije 20, 10 000 Zagreb.

Rok za podnošenje zahtjeva je 17. lipnja 2022. godine.

Tekst Javnog poziva kao i potrebni obrasci za prijavu mogu se preuzeti na web stranici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na ovom linku.

Građani se u slučaju bilo kakvih pitanja mogu obratiti, svakim radnim danom od 8:30 do 12:30 sati, na telefon: 01/6448-900 ili putem e-pošte: financiranje.najamnine@mpgi.hr.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti