Tjedan mozga obilježava se promoviranjem pletenja i kukičanja

Tjedan mozga, međunarodna kampanja za promociju znanja o mozgu i bolestima mozga, ove se godine obilježava promoviranjem dobrobiti pletenja i kukičanja, koji djeluju opuštajuće i razvijaju kreativnost, a oboljelima od demencije odvraćaju pozornost od bolova i usamljenosti

Demencija, ilustracija.

 

Voditelj Referentnog centra za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi Klinike za psihijatriju Vrapče Ninoslav Mimica kaže kako je odavno prepoznato da kombinacija standardnog liječenja i individualno odabranih nefarmakoloških metoda znatno unapređuje skrb i kvalitetu života osoba s demencijom i njihovih obitelji.

Tijekom akcije ‘Isprepletimo ruke’ Udruge i Centra OZANA, kroz njihov Štrikeraj café, izrađivali su se pleteni i kukičani ‘rukavići’ za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Rukavići su ukrašeni s puno detalja koje oboljeli mogu istraživati i vrtjeti prstima te pružaju vizualnu, taktilnu i senzoričku stimulaciju, istovremeno osiguravajući da ruke budu na toplom.

Na oboljele djeluju utješno i umirujuće, a pletenje također razvija kreativnost, može odvratiti pažnju od kroničnih bolova, umanjiti osjećaj usamljenost i pojačati osjećaj korisnosti.

Vrijednost te inicijative prepoznali su Hrvatsko društvo za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi Hrvatskog liječničkog zbora, Referentni centar Klinike Vrapče i Hrvatska Alzheimer Alijansa, Ovom prigodom su Neuropsihijatrijskoj bolnici ‘Dr. Ivan Barbot’ Popovača predali na korištenje 40 veselih šarenih rukavića i 10 dekica za pacijente.

Uz njihovu podršku, rukavićima su već opskrbljeni Zavod za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče, LiPA mobilni tim palijativne skrbi Lipika i Pakraca, Dnevna bolnica za osobe s demencijom i Odjel za osobe s demencijom i palijativnu skrb Klinike za psihijatriju ‘Sveti Ivan’ u Zagrebu te Dnevni boravak u sklopu projekta ‘Pruži ruku’ Međimurske županije.

Također, Referentni centar je uz pomoć i podršku OZANE i Štrikeraj caféa pokrenuo inicijativu izrade velikog vunenog božićnog drvca od pletenih i kukičanih kvadrata kojeg planiraju postaviti u krugu bolnice za advent 2022., a akcija će rezultirati i vunenim dekicama za Dnevnu bolnicu novog odjela Psihogerijatrije.

 

Hina

 

Povezane vijesti