Bojim se da je moj tinejdžer ovisan o mobitelu i internetu, mogu li išta učiniti bez pomoći stručnjaka?

PITANJE: V. C. (43) Imam tinejdžera koji se ne odvaja od mobitela, kad mu prigovorim postaje razdražljiv, izbjegava obaveze i socijalne kontakte, popustio je u školi, noću dugo ostaje budan i imam osjećaj totalne bespomoćnosti nad njim.

Mobitel, ovisnost

 

ODGOVOR: Ako sumnjate da je vaš tinejdžer ovisan ili uporaba  interneta negativno utječe na svakodnevno funkcioniranje vašeg tinejdžera, a iz svega što ste naveli svjesni ste problema, potražite pomoć.

Mi sami, pa tako i naša djeca imamo osjećaj da moramo biti uvijek dostupni. Netko nam uvijek može poslati poruku i mi tu poruku moramo pročitati iste sekunde.

Kada vidimo komentar na našoj Facebook objavi moramo ga odmah pročitati i odgovoriti. No to ostavlja trag na nama i našem odnosu s bliskim nam ljudima.

Otvoreno pričajte s djetetom o toj potrebi da smo stalno povezani, da smo uvijek dostupni. Ponudite im alternativnu opciju i dajte im do znanja da se ništa neće dogoditi ako ponekad nismo dostupni na internetu, pametnom  telefonu. Drugi ljudi neće nas voljeti manje ako im na poruku odgovorimo nakon par sati.

Pokažite im to svojim primjerom. Kad vas netko zove dok pričate s djetetom, nemojte se javiti. Nemojte buljiti u telefon dok provodite vrijeme s njima. Ugasite nepotrebne notifikacije na svom mobitelu.

Dogovorite s djetetom vrijeme u danu kada nećete koristiti tehnologiju, kako dijete tako ni vi.

 Općenito, vrijeme koje školarci i tinejdžeri provode s mobilnim uređajima trebalo bi biti  ograničeno na maksimalno dva sata.

Nemojte vikati na dijete, ni etiketirati ga jer se možda u pozadini svega krije još nešto od čega dijete bježi tako da gleda u ekran mobitela ili laptopa. Najvažnije je pomoći vašem djetetu pa ćemo ponoviti, nije sramota potražiti pomoć, a tretmani kod stručnjaka najčešće uključuju psihoterapiju, a ponekad je nužna i farmakoterapija.

Poseban problem liječenja ovisnosti o internetu predstavlja činjenica da se, u današnje vrijeme, kada je internet postao dijelom osobnog i profesionalnog funkcioniranja, od bolesnika ne može zahtijevati ni očekivati potpuna apstinencija.

In Portal

 

Povezane vijesti