Ministar Linić: Nema dogovora s bankama jer su izigrali sve dogovore

"Vodili smo duge pregovore s bankarskim sustavom jer smo htjeli zajedničko rješenje za građane, no kad smo vidjeli da to ne ide Vlada je utvrdila prijedlog i poslala u Sabor, a zadnji dan rasprave u Saboru bankarski je sustav ponudio određena rješenje“, rekao je ministar financija

Ministar financija Slavko Linić kazao je danas na saborskom aktualnom prijepodnevu kako će izmjenama zakona o potrošačkim kreditima građani dobiti veću zaštitu nego do sada, poručivši da s bankama neće biti dogovora jer su „po stoti puta izigrali dogovore“.
„Vodili smo duge pregovore s bankarskim sustavom jer smo htjeli zajedničko rješenje za građane, no kad smo vidjeli da to ne ide Vlada je utvrdila prijedlog i poslala u Sabor, a zadnji dan rasprave u Saboru bankarski je sustav ponudio određena rješenje“, rekao je ministar Linić, odgovarajući na zastupničko pitanje Ive Jelušića (SDP) o tome je li Vlada postigla dogovor s bankama na štetu građana.

„U Ministarstvu je postignuto jasno rješenje - 30 posto popusta na ugovorene početne iznose, no bankari su se složili, da bi dan iza toga odustali od dogovora i idu na 30 posto od danas vrijedeće kamatne stope. To je za Vladu neprihvatljivo, što znači da neće biti dogovora s bankama jer su po stoti puta izigrali dogovor. Stoga će na izglasavanju biti onaj prijedlog o kojem se raspravljalo“, pojasnio je ministra financija.

HNS-ovog zastupnika Srđana Gjurkovića zanimalo je što će Vlada učiniti glede MOL-ove najave prodaje Ininih dionica.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak odgovorio je kako je prerano donositi bilo kakve zaključke prije nego se MOL jasno službeno izjasni o namjeri prodaje Ine. „Mi smo dobili iskaz namjere prodaje iz priopćenja MOL-a, koje su vidjeli i svi hrvatski građani“, rekao je Vrdoljak .

Založio se za apsolutni konsenzus u Vladi i energetskom sektoru o tome važnom pitanju. “Želja mi je da Ina ostane regionalni energetski lider jer u Hrvatskoj ona to već jest“, poručio je minstar Vrdoljak.

Hina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL