Trpim izražene probavne smetnje i sumnjam na poremećaj probavnog sustava

PITANJE: P.A. (49) Imam bolove po crijevima, naduta sam, smijenjuju mi se proljev i zatvor. Kako si pomoći, što jesti?

Žena, trbuh - ilustracija.

 

ODGOVOR: Teško je odgovoriti konkretno bez medicinske podloge, ali prema navedenom moglo bi se raditi o sindomu iritabilnog crijeva. Sindrom iritabilnog crijeva - SIC (engl. irritable bowel syndrome) spada u najčešće probavne poremećaje te predstavlja čest problem u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti. Smatra se da 40 posto pojedinaca koji zadovoljavaju dijagnostičke kriterije za sindrom iritabilnog crijeva nema ustanovljenu dijagnozu.

Pojavi simptoma iritabilnog crijeva pogoduju upale i infekcije, stres, prejedanje, pretjerana konzumacija gaziranih napitaka, kave i alkohola.

Kod osoba koje imaju sindrom iritabilnog crijeva je važna zdrava prehrana, preporučuje se uzimanje manjih obroka i sporije jesti. Svakako fizička aktivnost posebno je dobrodošla u pomoći u oslobađanju od stresa, a pomaže i u radu crijeva naročito kod osoba s konstipacijom, zatvorom crijeva. Dobro je voditi dnevnik u koji će osoba upisivati koju vrstu hrane je konzumirala te u slučaju ponavljanja odnosno povezivanja određene hrane i epizoda sindroma iritabilnog crijeva izbjegavati takvu hranu. Također slične evidencije mogu se voditi kako bi se utvrdio tip stresa koji moguće izaziva probleme vezane uz ovakav poremećaj želučanocrijevnog sustava.

Prehrana dizajnirana za olakšavanje simptoma sindroma iritabilnog kolona trebala bi se sastojati od cjelovitih žitarica, voća i povrća te jogurta. Također morate izbjegavati vrlo slatko voće poput banana, grožđa i sultana, ali i dinje, lubenice, marelice i šljive, jer pogoduju proizvodnji crijevnih plinova.

Važno je ograničiti masnu hranu poput kobasica, sireva, deserta sa vrhnjem i vrhnjem, sladoledom, prženom hranom i namirnicama sa žličicama, jer oni usporavaju probavu i uzrokuju osjećaj težine.

Isto vrijedi i za začine poput maslaca, margarina, luka i luka, ali i umaka, majoneze, senfa i kečapa. Stoga radije preferirajte sirovo ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Mliječni proizvodi spadaju u hranu koja se umjereno konzumira u slučaju razdražljivog debelog crijeva. Mlijeko se, zbog prisutnosti laktoze, ne preporučuje, jer može izazvati trbušne kolike.

Ovaj se problem može riješiti odabirom bijelog jogurta s niskim udjelom masti ili prirodnog grčkog jogurta. Fermentirano mlijeko je također u redu. Što se tiče sireva, bolje je odabrati one sa srednjim sazrijevanjem koji će se konzumirati maksimalno dva puta tjedno. mahunarke treba konzumirati umjereno.

Liječenje sindroma iritabilnog crijeva je složeno i zahtjevno. Ne postoji jedinstveni terapijski algoritam, već je cilj liječenja staviti simptome pod kontrolu. S obzirom da se simptomi različito prezentiraju kod različitih pacijenata i da mogu biti različitog intenziteta, potreban je individualni pristup liječenju. Veoma je bitno uspostaviti dobar odnos s pacijentom i osigurati kontinuitet skrbi. Temelj svakog liječenja je promjena životnih i prehrambenih navika.

 

In Portal

 

Povezane vijesti