Kako pomoći majkama djece s teškoćama u razvoju da se nose sa stresom

Ovo istraživanje, kažu znanstvenici, više je nego značajno za roditelje s teškoćama u razvoju jer je nekoliko studija pokazalo da majke djece s autizmom često imaju visoke razine stresa i pokazuju simptome depresije

Edukacija majki djece kojoj je dijagnosticiran autizam ili neki drugi premećaj u razvoju, može značajno pridonijeti smanjenju razine stresa kod tih roditelja, tvrde američki znanstvenici u članku objavljenom u časopisu za pedijatriju Jama.
Obuka majki zapravo je vrlo jednostavna, a svodi se na upoznavanje roditelja s rješenjima problema s kojima se suočavaju u odgajanju svoje djece, dakako pod vodstvom stručnjaka. Amerikanci to zovu 'Problem-solving education ili PSE', što bi se na hrvatski moglo prevesti kao edukacija za rješavanje problema.
No kako kod to nazvali, istraživanje je pokazalo da su mame nakon samo šest tečajeva izgledale znatno opuštenije, moglo bi se čak reći zadovoljnije.
Ovo istraživanje, kažu znanstvenici, više je nego značajno za roditelje s teškoćama u razvoju jer je nekoliko studija pokazalo da majke djece s autizmom često imaju visoke razine stresa i pokazuju simptome depresije.
Za potrebe studije istraživači su promatrali 122 majke djece s autizmom. Od toga je 59 majki prošlo tzv. edukaciju za rješavanje problema, dok su drugima znanstvenici ponudili tek tradicionalnu pomoć koja se svodi na uobičajene terapije za njihovu djecu.
U slučajevima u kojima je stručna osoba radila s majkama po metodi 'jedan-na-jedan', tijekom sesije koja je trajala 45 minuta pokušali su utvrditi izvor stresa i pronaći praktična rješenja pomoću niza definiranih koraka. Na primjer, ako je mama naznačila da se osjeća usamljeno, definirali su korake kojima će je dovesti do veće socijalizacije.
Nakon tri mjeseca istraživanja, znanstvenici su utvrdili da su mame koje su sudjelovale u edukaciji za rješavanje problema pokazale klinički značajno manji roditeljski stres.
“Nalazi su ohrabrujući i nastavit ćemo ispitivanje jer su tečajevi kratki i jednostavni za provedbu“, napisala je Emily Feinberg iz Boston University of Public Health, koja je u suradnji s nekolicinom kolega i provela studiju.
"Pozitivni učinci PSE u smanjenju stresa i simptoma roditeljske depresije, pogotovu tijekom kritičnog razdoblja nakon dijagnoze poremećaja u razvoju kod djeteta, sada mogu imati mjesto u kliničkoj praksi", rekli su znanstvenici.

In-Portal