Teško se nosim sa svakodnevnicom, a dodatan stres uzrokuju mi problemi na poslu

PITANJE: R.M. (18) Poštovani, već se duže vrijeme osjećam potišteno i turobno. Neko vrijeme zanemarivala sam svoj fizički izgled što je rezultiralo sa čak 10-ak kilograma viška. Uz sve to, sve teže obavljam redovite aktivnosti, zanemarujem svoje svakodnevne obveze te bezrazložno plačem. Dodatan stres na poslu uzrok su bolnih konstipacija koje teško držim pod kontrolom. Molila bih za savjet kao i gdje pronaći psihološku pomoć.

 

ODGOVORPoštovana, svakodnevni stres prihvaćen je kao normalna pojava i sve je manje vremena za brigu o sebi. Organizam to teško može pratiti i dolazi do sve ranijeg razvoj depresije i mnogih drugih bolesti  koje su se prije javljale u znatno starijoj životnoj dobi.

Čak i blagi oblici depresije mogu utjecati na vašu produktivnost tako da svakodnevne aktivnosti postaje puno teže te je bitno pronaći uzroke negativnih emocija. Razgovor s uključenim osobama ili prijateljem kojem vjerujete može nekad iznjedriti rješenje prije nego stres dosegne svoj vrhunac. Trebali biste preispitati svoje osjećaje i odrediti što vas muči - odnos s obitelji i prijateljima, financijska odgovornost ili odnosi s kolegama na poslu.

Možete si pomoći sa sljedećim aktivnostima:

- Promijenite svoju uobičajenu rutinu tako da uzmete pauzu kako bi se bavili nekom aktivnosti koju volite ili nečim novim - čak i ako vam se baš i ne da;

- Vježbajte kako bi smanjili napetost, poboljšali probavu, opustili se i povećali mogućnost da uredno spavate noću;

- Izbjegavajte poznate stresore, ukoliko je to moguće;

- Izbjegavajte donositi odluke koje čine da se osjećate ograničenima ili zarobljenima - bolje ih je odgoditi dok se ne budete osjećali sigurniji i spremniji za suočavanje s istima;

- Posjetite liječnika, posebno ako teškoće na tjelesnom planu ne prolaze.

Ako mislite da je netko u neposrednoj opasnosti od samo povrede ili povređivanja druge osobe:

- Nazovite 112 ili lokalni broj za hitne slučajeve;

- Ostanite s osobom dok pomoć ne stigne;

- Uklonite sve noževe, lijekove ili druge stvari koje mogu uzrokovati štetu;

- Slušajte, ali nemojte suditi, raspravljati, prijetiti ili vikati.

Konkretnu pomoć možete potražiti u Centru za zdravlje mladih u Zagrebu. ​Centar je mjesto u kojem se pružaju usluge bez uputnice, besplatno za korisnike, sukladno potrebama djece i mladih, na inicijativu roditelja te na preporuku škole ili liječnika. Centar se nalazi na adresi Heinzelova 62a, a potrebne informacije možete dobiti na broj telefona 01/6468-333.

 

In Portal