Hrvatski branitelj i dalje u potrazi za nužnim smještajem uslijed teškog zdravstvenog stanja

PITANJE: U redakciju se javio hrvatski branitelj A.R. (62) s područja Donje Dubrave u Zagrebu, sa zamolbom da mu se omogući nužni smještaj, jer mora svoj podstanarski stan napustiti do 30. lipnja 2022. Teško je bolestan, ima probleme s jakim bolovima u području kralježnice i kukova i teško je pokretan.

Osoba u kolicima, ilustracija.

 

Napominjemo da je u međuvremenu od prethodnih novinarskih upita stranka imala posjetu nadležnih iz Ministarstva hrvatskih branitelja i iz Centra za socijalnu skrb Dubrava te je rečeno da isti ne mogu izaći u susret u vezi nužnog smještaja. Stoga je upit poslan nadležnom Ministarstvu, a službeni odgovor stigao je iz Centra za socijalnu skrb Zagreb.

ODGOVOR CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB ZAGREB:

Gospodin A. R. evidentiran je u Centru za socijalnu skrb Zagreb, i stručnim su radnicima poznate njegove ukupne materijalne i obiteljske okolnosti, a od strane istih već je ranije upoznat sa svim pravima i uslugama iz sustava socijalne skrbi te uvjetima njihova ostvarivanja sukladno zakonskim propisima. Uslijed prisutnih zdravstvenih teškoća, ponuđena mu je i pomoć u pogledu osiguranja socijalne usluge pomoći u kući, kao i usluge smještaja, međutim, iste je do sada odbijao i zahtijevao isključivo ostvarivanje prava na jednokratnu naknadu, kojim je zahtjevima Centar uredno i udovoljavao.

Povodom događaja kojega navodite u svom upitu, gospodin je posjećen na trenutnoj adresi stanovanja, zajedno s mobilnim timom Ministarstva hrvatskih branitelja, a vezano uz mogućnost ostvarivanja naknada i usluga iz sustava socijalne skrbi, kao i onih po osnovi priznatog statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.

Nakon savjetodavnog razgovora, gospodin A. R. pozvan je na podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za pomoć i njegu te prava na jednokratnu naknadu, dok je ponuđenu uslugu smještaja ponovno odbio, izjašnjavajući se da želi dodjelu na korištenje jedne sobe s kupaonicom. Upoznat je s postupkom dodjele u najam stana u vlasništvu Grada Zagreba putem Gradskog ureda za upravljanje imovinom i stanovanje, koji postupak nije u nadležnosti centra za socijalnu skrb, već je putem istoga moguća tek dostava preporuke za prioritetno rješavanje stambenog pitanja, odnosno dodjele gradskog stana u najam.

Gospodin A. R. otac je troje odrasle djece pa je uslugu zbrinjavanja, odnosno nužni smještaj, u mogućnosti osigurati i u krugu vlastite obitelji, s kojom je okolnosti upoznat tijekom obilaska te pozvan isto i realizirati, s obzirom na odbijanje ponuđene mu pomoći.

U odnosu na gospodina A. R., Centar za socijalnu skrb Zagreb do sada je poduzeo sve odgovarajuće radnje iz svoje nadležnosti, a potrebnu pomoć u prevladavanju teškoća ostvarivanjem naknada i usluga u sustavu socijalne skrbi pružat će mu i nadalje, pod uvjetom da za iste izjavi pristanak, kako je to utvrđeno i važećim odredbama Zakona o socijalnoj skrbi.

 

In Portal

 

Povezane vijesti