Ima li moj uskoro punoljetni sin s invaliditetom za kojeg otac plaća alimentaciju pravo na uzdržavanje?

PITANJE: K.Š. (42) Moj sin s invaliditetom za nekoliko mjeseci postaje punoljetan i ne nastavlja obrazovanje na fakultetu pa me zanima ima li i dalje pravo na iznos za uzdržavanje od oca s kojim ne živi?

Papirologija, ilustracija.

 

ODGOVOR: Obiteljski zakon kaže da su roditelji dužni uzdržavati punoljetno dijete dok se školuje u srednjoj školi, odnosno do završetka studiranja i najdulje godinu dana po završetku školovana, s tim da redovito i uredno ispunjava svoje obveze, a najdulje do dvadeset šeste godine života. Punoljetno dijete koje zbog teške i trajne bolesti ili invaliditeta nije sposobno za rad roditelji su dužni uzdržavati dok ta nesposobnost traje.

Obveza roditelja na uzdržavanje punoljetnog djeteta zbog teške i trajne bolesti ili invaliditeta prestaje ukoliko i kad takvo dijete ponovno postane sposobno za rad.

Kod određivanja visine alimentacije u obzir se uzimaju: materijalne potrebe djeteta - troškovi stanovanja, prehrane, odijevanja, higijene, obrazovanja, zdravstvene skrbi i drugi slični troškovi djeteta koji se određuju prema životnom standardu roditelja koji ima obvezu plaćanja uzdržavanja.

Određivanje konačne visine alimentacije računa se na temelju tablice o prosječnim potrebama maloljetnog djeteta koju donosi Ministarstvo socijalne skrbi. Navedena tablica sadrži tri parametra određivanja visine alimentacije: prihod roditelja (platni razred), mjesečni iznos uzdržavanja prema dobi djeteta i zajamčeni preostali dio prihoda.

Osobni dohodak obveznika plaćanja alimentacije samo je jedan od faktora koji se uzimaju u obzir kod određivanja visine alimentacije (sud u obzir uzima cjelokupno imovinsko stanje obveznika plaćanja alimentacije - stan, vozilo i sve druge prihode i imovinu).

Prema postojećem Obiteljskom zakonu radno sposoban roditelj bez obzira na svoje materijalne mogućnosti, ne može se osloboditi dužnosti uzdržavanja djeteta. Neplaćanje alimentacije strogo se sankcionira.

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike svake godine određuje minimalne novčane iznose za uzdržavanje. Oni se određuju u postotku od prosječne mjesečne isplaćene neto plaće po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu.

 

In Portal

 

Povezane vijesti