Pretjerano znojenje mi ne da živjeti, kako si mogu pomoći?

PITANJE: S.A. (35) Znojim se i zimi, ali ljeti to postaje nepodnošljivo i utječe mi na samopouzdanje.  Hormoni štitnjače su mi u redu. Kako ublažiti ovu nelagodu?

Oznojena osoba, ilustracija.

 

ODGOVOR: Znojenjem se tijelo hladi, a znoj tijelo luči kroz žlijezde koje prekrivaju kožu. Znoj se sastoji većinom od vode, ali sadrži i soli, šećer i neke kemikalije. Kad se znojimo, snižava se temperatura tijela.

Kao glavni uzrok prekomjernog znojenja prepoznata je pojačana aktivnost ekrinih znojnih žlijezda. Postoje dva tipa hiperhidroze - primarna (fokalna) i sekundarna.

Primarna hiperhidroza je vrlo često nasljedna. Prvi znakovi pojavljuju se već u pubertetu. Radi se o stanju u kojem dio mozga zadužen za regulaciju znojenja šalje signale ekrinim žlijezdama i onda kada nema za to povod. Tada se počinjete znojiti.

U slučaju sekundarne hiperhidroze, uzroci mogu biti različiti. Na nju tijekom života utječu razna stanja i čimbenici, kao što su: trudnoća, menopauza, bolesti srca ili druge bolesti, pretilost, ovisnosti i uzimanje nekih lijekova.

Kod prekomjernog znojenja trebate ograničiti unos začinjene hrane, kave i alkohola. Nositi odjeću napravljenu od prirodnih materijala, kao što su pamuk ili lan. Ne zaboravite unositi dovoljnu količinu nezaslađene tekućine u organizam, a od pomoći može biti i jutarnje tuširanje. Izbjegavajte boravak na suncu i uložite u kvalitetan antiperspirant protiv prekomjernog znojenja koji sprečava stvaranje znoja. Dezodoranse nanesite navečer nakon tuširanja,smanjite unos kofeinskih napitaka, povećajte unos vode, konzumirajte hranu bogatu s kalcijem i vitaminom B, povećajte unos voća i povrća, prakticirajte tehnike opuštanja i odmora.

Ako ništa od ovoga ne ublaži vaš problem, svakako otiđite liječniku koji će učiniti detaljnu anamnezu i fizikalni pregled, kompletnu krvnu sliku, glukozu u serumu i provjeriti hormone štitnjače i dodatnu potrebnu obradu.

 

In Portal

 

Povezane vijesti