Prijevoz studenata s invaliditetom

PITANJE: L. Č. (17) Imam cerebralnu paralizu, krećem se u invalidskim kolicima i sigurno ću upisati Filozofski fakultet u Zagrebu. S obzirom na materijalnu situaciju u kojoj živim ne mogu računati na pomoć obitelji pri prijevozu...

...Znam da postoji prijevoz ZET-a, ali čujem da postoji premali broj vozila i bojim se hoću li moći redovito prisustvovati predavanjima? Postoji li još neka mogućnost prijevoza u Zagrebu? Kome se mogu javiti za pomoć?

ODGOVOR: Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, uz pomoć Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET-a) studentima s invaliditetom koji se kreću pomoću invalidskih kolica osigurava poseban organizirani prijevoz prilagođenim kombi vozilima.Lea Puljčan

Za ostvarenje mogućnosti korištenja ovoga prijevoza potrebno je koordinatoru za studente s invaliditetom na sastavnici na kojoj ste upisali studij ili izravno Uredu za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu (pri Sveučilištu u Zagrebu na lokaciji Trg maršala Tita 14 djeluje Ured za studente sa invaliditetom te kod Studentskog centra na lokaciji Savska 25, kontakt osoba jest Valentina Novak, dipl.soc.rad. Kontakt:  01 4564 210, 01 4593 578,  mobitel: 099 4593 578) dostaviti sljedeće podatke:

- ime, prezime i godina rođenja
- adresa stanovanja
- studij i studijski smjer
- godina studija
- kontakt (telefon ili e-adresa)
Podatke je moguće dostaviti e-mailom, poštom ili osobno.
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta osigurava naknadu dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom, sukladno Odluci o kriterijima za ostvarivanje prava na potporu troškova prijevoza za redovite studente sveučilišnih i stručnih studija i studente s invaliditetom poslijediplomskih studija. Prijava za potporu podnosi se Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Upravi za visoko obrazovanje, na posebnom obrascu koji se može preuzeti na internetskoj stranici Ministarstva (www.mzos.hr). Uz obrazac je potrebno dostaviti i potvrdu o upisu na fakultet/akademiju i rješenje o utvrđenom postotku invaliditeta od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Srdačan pozdrav,

Lea Puljčan, Pravna klinika u Zagrebu