Jako često mokrim i to mi kao ženi s invaliditetom stvara problem u socijalnim kontaktima

PITANJE: M. O. (37) Čestí odlasci u toalet moja su svakodnevica. Izlaske planiram prema mjehuru, a uz to sam u kolicima pa ne mogu svugdje u WC. Upalu nemam. Kako si mogu pomoći 'jer mi i pobjegne'?

Inkontinencija, ilustracija

 

ODGOVOR: Ako se ne radi o nekakvoj upali, pretjeranom ispijanju tekućine ili bakterijama, možda imate prekomjerno aktivni mokraćni mjehur. Ovaj sindrom često ima značajan utjecaj na kvalitetu života te, prema istraživanjima, pogađa oko 13  posto žena te 11 posto muškaraca.

Dokazano je da osobe koje pate od prekomjerno aktivnog mjehura pate i u socijalnim kontaktima, češće osjećaju sram zbog svog stanja, izoliraju se i utiru put u depresiju, anksioznost, manjak samopoštovanja i lošu kvalitetu života. Simptomi prekomjerno aktivnog mokraćnog mjehura značajno pogađaju socijalni, psihički, fizički, seksualni, profesionalni i financijski aspekt života oboljelih, što je već dokazano i lako mjerljivo pomoću upitnika o kvaliteti života. Dobra vijest je da liječnik vrlo brzo može utvrditi postoji li određeni uzrok za simptome preaktivnog mjehura i ponuditi metodu liječenja.

Prekomjerno aktivni mjehur određuje se učestalošću i hitnošću mokrenja. Simptomi su:

- hitna i nekontrolirana potreba za mokrenjem,

- česti nehotični gubitak urina,

- učestalo mokrenje (više od osam puta u periodu od 24 sata),

- budi se više od jednom noću kako bi koristio kupaonicu.

Prije nego što posegnete za lijekovima, probajte nešto od ovoga. Trebali biste voditi računa o tome kada i koliko tekućine pijete. Pokušajte piti jedino onda kada osjećate žeđ te nemojte piti više od 220 ml tekućine odjednom. Izbjegavajte gazirana pića, kofein i alkohol. Pri mokrenju u potpunosti ispraznite mjehur, a možete se i okušati u Kegel vježbama koje jačaju mišiće zdjelice te vam samim time daju veću kontrolu nad vlastitim mjehurom.

Liječenje se može svrstati u tri kategorije; nemedicinska terapija ili bihevioralna terapija, medicinska terapija, a rijetko i kirurška terapija. Općenito, pokazalo se da je kombinacija bihevioralne terapije i lijekova učinkovitija u liječenju od bilo koje same terapije.

Svakako ugovorite pregled kod liječnika opće prakse koji će vas, po potrebi, uputiti urologu na daljnje pretrage.

In Portal