Žena sam s invaliditetom, redovito čistim jednu zgradu, a nesavjesni stanari ne žele mi platiti za tu uslugu

PITANJE: U redakciju nam se javila čitateljica D. I. (44)  iz Zagreba, koja moli za pomoć u rješavanju problema. Naime, žena je s invaliditetom koja godinama redovito, četiri puta mjesečno, čisti stubište, hodnike, haustor i dvorište uz povremeno pranje prozora u zgradi koja je pod upravljanjem Zagrebačkog holdinga d.d., a nekoliko stanara joj ne želi već dulje vrijeme platiti mjesečni iznos koji je dogovoren na razini zgrade. Cijena je uistinu niska na mjesečnoj razini i nije podignuta unatoč svim poskupljenjima još od 2011. godine - konkretno iznosi 50 kuna po stanu.

Stoga smo za rubriku Kutak za stručnjake tražili odgovor od Zagrebačkog holdinga kako naša čitateljica – koja unatoč invaliditetu savjesno obavlja povjereni joj posao - može riješiti ovaj problem.

Žena s invaliditetom

 

ODGOVOR IZ UREDA DIREKTORA, GSKG, ZAGREBAČKI HOLDING: Ukoliko osoba koja obavlja uslugu čišćenja zajedničkih dijelova u zgradi nema sa suvlasnicima sklopljen takav ugovor, nažalost nema osnove za prisilnu naplatu privatnom tužbom.

Ujedno ističemo kako bi  sukladno  Zakonu o zabrani sprječavanja obavljanja neregistrirane djelatnosti (NN 61/2011 i 66/2019.) fizička osoba koja obavlja djelatnost čišćenja morala imati potvrdu da je evidentirana za to u evidenciji odobrenja za obavljanje sporednog zanimanja.

Kako bi se izbjegle ovakve situacije, ali i kako bi se usluga i plaćanje iste obavljalo na transparentan i pravno ispravan način, trošak takve usluge trebao bi se predvidjeti Godišnjim planom upravljanja zgradom i plaćati iz sredstava pričuve. Godišnji plan upravljanja zgradom smatra se usvojenim kada je s istim suglasna većina suvlasnika - natpolovična suglasnost mjereći prema suvlasničkim udjelima.

Predlažemo da se gospođa obrati predstavniku suvlasnika kako bi se zadovoljili svi preduvjeti za isplatu naknade za čišćenje iz sredstava zajedničke pričuve.

In Portal

 

Povezane vijesti