Smještaj roditelja njegovatelja zajedno s djecom u odgovarajuće ustanove

PITANJE: U redakciju nam se javila čitateljica Š. L. (62) iz Zagreba, majka njegovateljica svoje kćerke (31), koja moli informaciju koja bi ih ustanova, odnosno starački dom, u Zagrebu i okolici primila/o zajedno na dugotrajni smještaj. Do sada dobivaju same odbijenice, jer ih ne prihvaćaju zajedno.

Institucionalni smještaj

 

Da napomenemo, uslijed dugogodišnjeg rada - 25 godina radila je kao njegovateljica u staračkim domovima - te 31 godine brige o kćerki invaliditetom, majka se teško razboljela i sada treba pomoć jer ima nekoliko dijagnoza - osteoporozu, reumatoidni artritis, artrozu oba zapešća, operirala je jedno koljeno, a trebala bi ići i na drugu operaciju, ali ne želi se razdvajati od kćerke.  Budući je kćerka nepokretna, s intelektualnim teškoćama te ima dijagnoze microcephalije, epilepsije, tetrapareze spastice i ulceroznog colitisa, ima mogućnost smještaja u Centru za rehabilitaciju Stančić, ali isti ne prihvaća i majku. Majka se više ne može brinuti za kćerku, a niti za sebe, ne može više kuhati, spremati kućanstvo te nemaju nikog od članova rodbine tko bi im pomagao u kući gdje žive. Stoga žele otići u institucionalni smještaj.

Osim Zagreba i okolice, molimo informaciju koje još ustanove u cijeloj Republici Hrvatskoj omogućuju smještaj roditelja njegovatelja i njihove djece zajedno, u slučaju da i roditelji obole, što je neminovno uslijed 24 sata brige na dan za djecu u teškim financijskim uvjetima, budući troškovi smještaja, hrane, režija i lijekova često premašuju iznose koje mjesečno dobivaju.

Ako ne postoji mogućnost institucionalnog smještaja, koje mogućnosti država i sustav nude u ovakvim situacijama?

Čitateljica je navela da financijski mogu pokrivati smještaj, samo žele ići negdje gdje mogu biti zajedno u istom prostoru do kraja života.

ODGOVOR PRAVOBRANITELJICE ZA OSOBE S INVALIDITETOM: Nije moguće na temelju šturih podataka  koje Vaša čitateljica upućuje dati jednoznačan odgovor o tome koje ustanove primaju na smještaj roditelje i njihovu djecu mada u praksi ima slučajeva, odnosno ustanova u kojima su smješteni jedan roditelj sa svojim djetetom. 

Obzirom  da se svakom konkretnom slučaju u kojemu se iskazuje potreba za nalaženjem  bilo  institucionalnih  ili izvaninstitucionalnih rješenja treba razmatrati na način da se u obzir uzimaju indivudualne okolnosti, smatramo potrebnim da se Vaša čitateljica obrati prvenstveno centru za socijalnu skrb  koje će na temelju pomnog ispitivanja svih okolnosti zajedno s gospođom predlagati najoptimalnija i najprimjerenija rješenjas uzimasjući u obzir  raspoložive opcije  koje se sustavno mogu osigurati bilo na nacionalnoj ili na lokalnoj razini.

Premda  ne postoji  lepeza različitih i potrebnih izvaninstitucionalnih usluga   koje bi predstavljale alternativu smještaju u instituciji s jedna  strane, a omogućile kvalitetan život starijih osoba odnosno osoba s invaliditetom,  postoje neke  izvaninstitucionalne usluge kao što je pomoć u kući ili  projekt 'Zaželi' pa u nekim slučajevima ova vrsta usluga u mnogim područjima  predstavlja primjereno rješenje i sprečava institucionalizaciju. 

Zaključno, preporučujemo da se Vaša čitateljica  obrati nadležnom centru za socijalnu skrb.

In Portal

 

Povezane vijesti