Imam alergiju na sunce, a nakon puno godina idem na more i htjela bih uživati

PITANJE: Ž.A. (43) Koža mi nakon izlaganja suncu izgleda kao da sam 'pala' u koprive, peče me i svrbi, frustrira me i čini nervoznom. Kako barem malo ublažiti problem?

Žena na plaži, ilustracija.

 

ODGOVOR: Iz nepoznatog razloga alergija na sunce češće se javlja kod žena (srednje dobi) nego kod muškaraca. Alergija na sunce je učestalija i kod osoba svjetlije puti. Jednom kada se alergija javi, najčešće se ponovno javlja iz godine u godinu.

Nakon izlaganja suncu mogu se pojaviti prištići. Prištići na koži se mogu pojaviti kao alergijska reakcija na sol, sunce i kremu sa zaštitnim faktorom. Stoga bi bilo najbolje kada biste se prije svakog nanošenja kreme sa zaštitnim faktorom najprije otuširali u običnoj vodi te isprali ostatke soli s kože. Osim toga, prištići na koži mogu se pojaviti kao posljedica suhe, preplanule i iziritirane kože.

U nekim situacijama može doći i do pojave koprivnjače, odnosno urtikarije. Urtikarija se javlja izlaganjem nezaštićene kože suncu nakon svega nekoliko minuta. Znakovi i simptomi mogu uključivati: crvenilo, svrbež ili bol, sitne kvržice, kraste ili krvarenje, plikove ili osip.

Postoji nekoliko trikova koje možete učiniti kako biste prevenirali ili umanjili alergiju na sunce:

- smanjite vrijeme izlaganja direktnom suncu i u potpunosti ga izbjegavajte između 10 i 17 sati kada je najjače;

- svoju kožu dolaskom toplijih dana postepeno izlažite suncu kako biste je priviknuli;

- ljeti koristite kozmetiku bez parfema, boja i konzervansa kako kožu ne biste dodatno nadražili;

- prilikom izlaganja jakom suncu nosite prozračnu odjeću koja će pokriti i djelomično zaštititi osjetljive dijelove na koži;

- koristite suncobran kako vaša koža ne bi tijekom jakog sunca bila direktno izložena njegovom zračenju;

- koristite zaštitu za sunčanje koja štiti od UV-A, UV-B i IR-A sunčevih zraka, a namijenjena je koži sklonoj alergijama.

Liječenje ovisi o pojedinoj vrsti alergije na sunce koju imate. U blagim slučajevima jednostavno izbjegavajte sunce nekoliko dana. To može biti dovoljno za rješavanje znakova i simptoma.

Kad su u pitanju ozbiljne i trajne smetnje, možda ćete morati posjetiti liječnika koji se specijalizirao za dijagnosticiranje i liječenje kožnih bolesti (dermatolog). Kreme koje sadrže kortikosteroide su dostupne na recept. Za teške alergijske reakcije kože vaš liječnik može propisati kortikosteroidne tablete.

Kod blagih simptoma alergije koristite hladne obloge te prskajte kožu hladnom vodom. U liječenju možete koristiti i oralne antihistaminike koji se kupuju bez recepta. Ako se mjere prevencije i liječenja ne pokažu uspješnima, liječnik vas može poslati na fototerapiju. Tom se terapijom vašu kožu postupno izlaže rastućim dozama UV zračenja. Terapija obično traje tri tjedna. Ako fototerapija zakaže, liječnik će preporučiti PUVA terapiju, antimalarike i tablete beta karotena.

 

In Portal