PRAVOBRANITELJICA LJUBIČIĆ Mjere opreza ne štite žrtve od daljnjeg obiteljskog nasilja

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić nakon ubojstva žene u srijedu u Novskoj upozorila je da se mjere opreza ne pokazuju dostatnim zaštitnim sredstvom žrtava obiteljskog nasilja te da je potrebno uspostaviti strožu politiku kažnjavanja počinitelja

Višnja Ljubičić

 

Najnoviji zločin dogodio se jučer u Novskoj, gdje je 39-godišnjakinju u vlastitom butiku ubio 54-godišnji suprug, koji je zatim pobjegao i oduzeo si život prije nego što ga je pronašla policija.

Žena je 20-ak dana prije ubojstva prijavila svog bračnog partnera za prijetnje smrću, zbog kojih ga je policija uz kaznenu prijavu predala pritvorskom nadzorniku. Općinsko državno odvjetništvo u Sisku pustilo ga je uz zabranu prilaska supruzi na 50 metara udaljenosti i zabranu kontaktiranja.

- U odnosu na slučaj femicida u Novskoj, prema trenutno dostupnim informacijama, pokazuje se da izrečene mjere opreza ponovno nisu predstavljale dostatnu zaštitu žrtve nasilja u obitelji od daljnjeg nasilja - izjavili su Hini iz Ureda pravobraniteljice.

Pravobraniteljica je već u kontekstu nedavnog pokušaja teškog ubojstva žene u Gospiću ukazivala na iznimnu važnost pravilne procjene rizika kod razmatranja primjene mjera opreza umjesto istražnog zatvora, kao i procjene očekivanja da se svrha, tj. zaštita žrtve od daljnjeg nasilja, može ostvariti određenom mjerom opreza.

Iz Ureda pravobraniteljice izvijestili su da se broj kaznenih djela nasilja među bliskim osobama u posljednjih 7 godina gotovo utrostručio te je u 2021. godini premašio brojku od 6000 kaznenih djela, pri čemu 79 posto žrtava čine žene.

Brutalan napad na ženu dogodio se i prije 10 dana u Gospiću. Tamo je 21-godišnjaka i 27-godišnjakinju nožem izbo njezin 36-godišnji suprug, kojemu je, kao i počinitelju zločina iz Novske, prethodno izrečena zabrana približavanja supruzi na udaljenosti od 50 metara.

Žrtve su preživjele unatoč teškim ozljedama, a počinitelj je pronađen i uhićen.

- U takvim okolnostima konstantnog porasta rodno utemeljenog nasilja od ključnog je značaja dobro funkcioniranje sustava i adekvatno postavljena zaštita žena koje su u riziku od nasilja u obitelji - smatra pravobraniteljica.

Zaključuje da je potrebno uspostaviti strožu politiku kažnjavanja počinitelja nasilja u obitelji i drugih oblika rodno utemeljenog nasilja.

Osim toga, potrebnim smatra i redovito usavršavanje sudaca i državnih odvjetnika/ca te njihovu specijalizaciju za obiteljsko nasilje, kao i jačanje međuinstitucionalne suradnje između nadležnih tijela.

Udruga B.a.B.e. također je osudila ubojstvo žene u Novskoj, naglasivši da je rodno uvjetovano nasilje odgovornost cijeloga društva.

 

Hina

 

Povezane vijesti