Kako osoba s invaliditetom može doći do besplatne pravne pomoći i podrške ako se nađe u ulozi žrtve ili svjedoka

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima predložila je Područnom uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Osijeku održavanje zajedničkog sastanka s ciljem upoznavanja s radom udruge i aktivnostima koje provode s ciljem pomoći i podrške za osobe s invaliditetom

Nasilje nad ženom u kolicima, ilustracija.

 

Sastanak je održan dana 29. kolovoza 2022. godine u Područnom uredu POSI u Osijeku, a iz Ureda pravobraniteljice na sastanku je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima osnovana je 2006. godine u Vukovaru. Osnovana je sa željom da se promijeni stanje u kojem su žrtve i svjedoci prepušteni sami sebi prilikom dolaska na sud, bez informacija o tome što ih čeka i kome se mogu obratiti za potrebnu pomoć. Cilj osnivanja i djelovanje udruge usmjereno je na ostvarivanje prava i poboljšanje društvenog položaja i statusa žrtava i svjedoka kroz pružanje podrške usmjerene na smanjenje traume i nelagode kod svjedočenja te kroz zagovaranje za razvoj i unapređenje zakonodavnog i institucionalnog okvira za zaštitu prava žrtava i svjedoka te za bolju primjenu postojećih zakona u RH. Udruga djeluje kroz Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja, Referentne centre Vukovar i Osijek, Ured Varaždin i Savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja Varaždin.

Tijekom sastanka predstavnici udruge predstavili su projekte i aktivnosti koje provode s ciljem zaštite, pomoći i podrške osobama s invaliditetom. Istaknuli su važnu ulogu udruge u izgradnji i jačanju sustava podrške žrtvama i svjedocima u RH, što je od iznimnog značaja za osobe s invaliditetom koje se nađu u tim ulogama.

Kroz mrežu podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela udruga pruža emocionalnu i praktičnu podršku, tehničke i praktične informacije, informacije o pravima. Također, osobe s invaliditetom kroz usluge udruge mogu dobiti psihološko i pravno savjetovanje, pratnju na sud, pratnju na policiju, državno odvjetništvo i/ili centre za socijalnu skrb i druge oblike podrške za koje se ukaže potreba.

Udruga ima dugogodišnje iskustvo u pružanju besplatne pravne pomoći te su tijekom sastanka razmijenjena iskustva i primjeri dobre prakse te izneseni prijedlozi za nastavak aktivne suradnje udruge i Ureda pravobraniteljice usmjerene na jačanje zaštite prava osoba s invaliditetom, prije svega u upravnim i sudskim postupcima.

Detaljnije informacije o radu udruge i uslugama koje pružaju može se pronaći ovdje.

Predstavnici udruge ukazali su i na prepreke i izazove s kojima se suočavaju u svom radu, iznoseći i konkretne prijedloge za uklanjanje istih, a savjetnik pravobraniteljice je predstavnike udruge upoznao su djelokrugom i načinom rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, s posebnim naglaskom na Područni ured u Osijeku. Također, izvijestio je o aktivnostima koje je pravobraniteljica poduzimala u odnosu na teme sastanka, a ukazano je i na modele suradnje i konkretne zajedničke aktivnosti kojima Ured pravobraniteljice i organizacije civilnog društva u predstojećem razdoblju žele poboljšati položaj osoba invaliditetom na području Slavonije, Baranje i Srijema.

 

Izvor: Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

 

Povezane vijesti