Moj šestogodišnji sin s lakšim invaliditetom ima 'klempave' uši, kako do besplatne korekcije?

PITANJE: M.Š. (31) Majka sam šestogodišnjeg dječaka koji drugu jesen kreće u školu, a teže hoda i ima klempave uši pa se bojim da će djeca negativno komentirati njegove fizičke nedostatke. Možemo li uši srediti preko HZZO-a?

Beba, ilustracija.

 

ODGOVOR: Možda niti jedna tjelesna karakteristika toliko ne traži plastično-kirurški zahvat kao što su 'klempave' uši.

Ako razmatrate opciju operacije svakako budite sigurni da je to zaista u najboljem interesu djeteta i budite realni u očekivanjima.

Operacija odstojeće uške, ili ‘klempave uši’, može se obaviti besplatno, na teret HZZO-a, ako liječnik specijalist da preporuku za medicinski indiciran estetski zahvat, odnosno zahvat koji je potrebno izvršiti jer pregledanoj osobi predstavlja određenu smetnju u zdravstvenom smislu. I važno je naglasiti da HZZO neće ulaziti u detalje liječničke preporuke.

Radi se o rutinskoj operaciji koju najčešće provode specijalist plastične kirurgije, maksilofacijalne kirurgije ili otorinolaringolog. U dobi od 5 do 6 godina uška djeteta doseže veličinu od oko 80 posto one koju će imati u odrasloj dobi, pa se dob od 6 godina preporuča kao najranija za izvođenje zahvata. Operacija se može izvoditi i na starijem djetetu ili kod odrasle osobe, ali s napomenom da s odrastanjem hrskavice uha gube na elastičnosti, pa je optimalan rezultat lakše postići u dječjoj dobi.

Kirurški postupak uključuje opću anesteziju i mali rez na stražnjem dijelu ušne školjke gdje se kasnije formira ožiljak.

 

In Portal

 

Povezane vijesti