Koža me nakon tuširanja užasno svrbi, zapravo kao da me pikaju sitne iglice, pomozite mi

PITANJE: S.A. (26) Dok tuširanje mnogima predstavlja ugodu, meni i nije toliko ugodno jer imam osjećaj kao da mi pika milijun iglica, svrbi me cijelo tijelo, dođe mi da se bacim iz kolica. Kako ublažiti nelagodu?

Žena pod tušem, ilustracija.

 

ODGOVOR: Najučestaliji razlog nadraženoj koži i svrbežu nakon tuširanja je suhoća kože. Kombinacija suhog, grijanog zraka, neodgovarajućih proizvoda za kupanje i vruće vode mogu uskratiti koži njezina dragocjena zaštitna ulja čineći je dehidriranom. To čini živce osjetljivijima što, u konačnici, rezultira svrbežom koji se češće javlja u zimskom periodu. Preosjetljivost na sintetičke sastojke u gelu za tuširanje, šamponu ili regeneratoru može se također manifestirati svrbežom i/ili osipom po tijelu.

Za neke je to stanje poznato kao akvagena urtikarija, prepoznatljiva po tome što voda aktivira živčane završetke u koži. Zbog toga koža jako svrbi nakon tuširanja. Ipak, ovo stanje je rijetko.

Dermatologinja Dawn Davis iz klinike Mayo objasnila je zašto uvijek savjetuje pacijentima da slijede pravilo tri minute.

- Uvijek preporučujemo hidrataciju nakon kupanja. Savršeno vrijeme za to je odmah nakon što stanete na pod u kupaoni - kazala je.

Koža je maksimalno hidrirana neposredno nakon tuširanja ili kupanja. U tri minute imate vremena pomoći koži da zadrži ovu vlažnost nanošenjem losiona ili kreme, objašnjava dermatologinja.

Dodaje i to da losioni obično sadrže najviše vode od svih vrsta hidratantnih krema. Kreme također sadrže vodu, a mogu sadržavati i malo ulja. I losione i kreme koža upija. Sredstva koja sadrže ulje ostaju na površini kože, djeluju kao barijera između kože i okoline, omogućujući tijelu da koristi vlastite metode hidratacije.

Nakon tuširanja, nemojte se brisati ručnikom trljajući kožu, nego nježno tapkajte kako bi ručnik upio višak vode s tijela. Isto tako, nemojte se kupati više puta u danu jer tako skidate prirodna zaštitna ulja s kože te doprinosite iritaciji.

Ako vam ništa od ovoga ne pomogne, posjetite dermatologa.

 

In Portal