Kako na prirodan način ojačati imunitet u zimskim mjesecima?

PITANJE: Ž.K. (32) U kolicima sam i u zimskim mjesecima sam skoro stalno prehlađena, gotovo ne ispuštam maramice iz ruku, a imam i strah da mi se nešto ne spusti na pluća. Molim vas savjet kako podići imunitet.

Prehlađena žena, ilustracija.

 

ODGOVOR: Jedan od glavnih razloga je oslabljeni imunitet, koji je posljedica nedovoljnog unosa hranjivih tvari u organizam. Imunosni sustav sastoji se od organa (koštana srž, timus i limfni čvorovi) razmještenih po čitavom tijelu i stanica koje sudjeluju u imunosnim reakcijama. Kako bi sustav pravilno funkcionirao, nužni su sklad i ravnoteža. Pravilna i kvalitetna prehrana jedan je od najlakših načina jačanja imuniteta; ako organizam opskrbimo potrebnim hranjivim tvarima, možemo smanjiti mogućnost pojave bolesti, a u slučaju da bolest ipak nastupi, možemo ubrzati oporavak. Neke od hranjivih tvari i namirnica koje pomažu ojačati imunitet su vitamini C i D, cink, omega-3 i tamna čokolada.

Jako je bitan kvalitetan san. Smatra se da nedovoljno i neadekvatno spavanje predstavlja zdravstveni rizik i osobu izlaže raznim bolestima. Na primjer, istraživanja su pokazala da su ljudi, koji spavaju manje od 6 sati svake noći, skloniji prehladi.

Voće, povrće, orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke obiluju korisnim tvarima koje nam mogu pomoći u borbi protiv štetnih mikroorganizama. Zdrave masnoće, poput onih koje pronalazimo npr. u maslinovom ulju, lososu i chia sjemenkama, imaju protuupalna svojstva i također doprinose jačanju imuniteta.

Izbjegavanjem suvišnih šećera i rafiniranih ugljikohidrata smanjujemo broj slobodnih radikala u tijelu, pa tako oslobađamo svoj imunitet od nepotrebnog i štetnog opterećenja.

Redovna i umjerena vježba doprinosi smanjenju upalnih procesa u tijelu i pomaže imunosnim stanicama da se obnavljaju.

Svakodnevno trebamo unositi dovoljne količine vode. Za razliku od mnogih drugih pića, voda ne sadrži nepotrebne šećere i aditive. Konzumiranjem voća i povrća također unosimo vodu. Važno je spomenuti kako se s godinama gubi osjećaj žeđi, ali ne i potreba za vodom, pa stariji ljudi mogu lakše dehidrirati. Voda je izuzetno važna za imunitet i zdravlje općenito. Smanjite stres na minimum.

Dobri podizači imuniteta su i češnjak, med, đumbir, jogurt, naranče, batat i pileća juha.

 

In Portal