RIJEKA Skup o neurodegenerativnim bolestima

Međunarodni znanstveni skup 6. Riječki forum o neurodegenerativnim bolestima otvoren je u ponedjeljak u Sveučilišnom kampusu u Rijeci, a na njemu se predstavljaju najnovija dostignuća i raspravlja o dilemama na području tih bolesti

Demencija, Ilustracija.

 

Poseban naglasak ovogodišnjeg skupa je na tridesetoj godišnjici hipoteze o amiloidu, a jedan od autora te hipoteze, profesor iz Londona Sir John Hardy, sudjelovat će kao predavač.

Na Riječkom forumu sudjeluju mnogi međunarodno priznati znanstvenici i kliničari iz SAD-a, Velike Britanije, Švicarske, Švedske, Njemačke, Italije, Slovenije, Makedonije i Srbije te predsjednici Europske neurološke akademije, koji se bave neurodegenerativnim bolestima.

Sudionici prikazuju nove znanstvene spoznaje iz tog područja, posebno translacijsku znanost koja omogućava izvrsnu suradnju bazičnih znanstvenika i kliničkih znanstvenika u oba smjera. Novost je da će zadnji dan skupa biti posvećen mladim neuroznanstvenicima i njihovim istraživanjima, doznaje se od organizatora.

Cilj je povećati svjesnost o neurodegenerativnim bolestima i aktivirati sva sredstva kako bi se se uhvatilo u koštac s bolestima i osiguralo zadovoljavajuću razinu skrbi bolesnicima.

- Nadamo se da bismo mogli motivirati naše znanstvenike da se uključe u svjetske trendove istraživanja tih bolesti. To će zahtijevati vrijeme i sredstva, te aktivaciju znanstvenika, zajednice i kliničara oko nužnih promjena u zdravstveno-političkom pristupu tim bolestima - navode organizatori.

Uz skup organizirana je javno-zdravstvena akcija u holu Građevinskog fakulteta - Kutak za povećavanje svjesnosti i Pitajte eksperta. U ponedjeljak je održan Kutak za Alzheimerovu bolest, u utorak se održava Kutak za multiplu sklerozu, a u srijedu, posljednjeg dana skupa, Kutak za distoniju.

Riječki forum organiziraju Klinika za neurologiju i Ured za znanost KBC-a Rijeka, Katedra za neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Zavod za biomedicinske znanosti HAZU-a u Rijeci uz Hrvatsko neurološko društvo i pod pokroviteljstvom Europske neurološke akademije.

 

Hina