Imam česte vrtoglavice, kako si mogu pomoći?

PITANJE: A.V. (30) Zbog čestih vrtoglavica me ponekad strah izaći iz stana jer otežano hodam i bojim se pada. Bila sam kod liječnice i radila krvnu sliku koja je uredna. Kako se boriti s tim?

Žena s vrtoglavicom, ilustracija.

 

ODGOVOR: Vrtoglavica (vertigo) je zapravo lažan osjećaj pokretanja ili vrtenja ili osjećaj da se predmeti pomiču ili vrte. Uz neugodan osjećaj vrtnje često se javlja gubitak ravnoteže, mučnina, povraćanje, a nerijetko i šum u uhu.

Neki od čestih uzroka vrtoglavice su benigna paroksizmalna pozicijska vrtoglavica, problemi s unutarnjim uhom, migrena, vrtoglavica uzrokovana hipoglikemijom, poremećen rad štitnjače, multipla skleroza.

Liječenje vrtoglavice je uzročno, tj. treba liječiti bolest koja je dovela do vrtoglavice. U svakom slučaju I bez obzira na savjete u ovom tekstu, potrebno je potražiti savjet i pomoć liječnika i obaviti dodatne pretrage što prije.

Vrtoglavicu možete pokušati suzbiti na mnogo načina, uglavnom izbjegavajući izvođenje onog pokreta ili radnje koja je uzrokuje. Donosimo dam nekoliko korisnih savjeta kako izbjeći vrtoglavicu.

Prije nego što se ustanete iz sjedećeg ili ležećeg položaja, nastojte nekoliko puta duboko udahnuti i zatim se polagano ustati. Krećite se polako, ustajte postupno, a ne odjednom.

Ako patite od šećerne bolesti, pazite na razinu šećera u krvi.

Hranite se namirnicama koje sadrže vlakna, a ograničite unos namirnica koje sadrže bijelo brašno i dodani šećer.

Poboljšajte rad srca i pluća izvodeći svakog dana najmanje 30 minuta aerobnih vježbi koje mogu uključivati hodanje, rolanje, plivanje ili pak vožnju biciklom.

Tuširajte se toplom i hladnom vodom naizmjenično kako biste ojačali krvne žile. Tako ćete potaknuti krvotok i spriječiti napadaje vrtoglavice.

Kada se kupate, pripazite da voda u kojoj se kupate ne bude prevruća jer to potiče širenje krvnih žila u nogama te pad krvnog tlaka zbog čega dolazi do pojave kratkotrajne vrtoglavice.

Ako vas uhvati vrtoglavica - najvažnije je podići noge, pojedite nešto hranjivo ako niste jeli duže od dva sata.

Neke vježbe mogu pomoći kod napadaja jake vrtoglavice, a to se najviše odnosi na vestibularnu rehabilitaciju, jedan od najvažnijih oblika liječenja vrtoglavice.

Određena hrana i hranjive tvari mogu pomoći u ublažavanju simptoma vrtoglavice. Prva na popisu je voda. Dehidracija je čest uzrok vrtoglavice. Ako osjećate umor i žeđ, a rjeđe mokrite, kada imate vrtoglavicu, pokušajte piti vodu i ostati hidrirani. Đumbir također može pomoći u ublažavanju simptoma poremećaja pokreta i vrtoglavice. Konzumirajte vitamin C, E, D i željezo. Jedan od kućnih lijekova za vrtoglavicu koji ne biste trebali zanemariti je jagoda, kao i bademovo mlijeko.

 

In Portal