Prava studenata s nevidljivim invaliditetom

PITANJE: S.P. (24) Imam nevidljivi invaliditet koji mi uzrokuje mnoge probleme, a doista želim studirati. Imam li neka prava koja mi mogu biti od pomoći?

Umorna žena za računalom, ilustracija.

 

ODGOVOR MINISTARSTVA ZNANOSTI I OBRAZOVANJA: Vezano za vaše pitanje imaju li studenti s nevidljivim invaliditetom neka dodatna prava, obavještavamo vas da studenti s invaliditetom imaju prava iz studentskog standarda koja su propisana zakonom i pravilnicima. Što se tiče nevidljivog invaliditeta, iako ne mora biti uočljiv, bitno je da ga nadležna stručna tijela mogu utvrditi, a nadležne institucije o tome izdati odgovarajuće dokumente (nalazi, mišljenja ili rješenja) na temelju kojih osobe s takvim oblikom invaliditeta mogu ostvariti svoja prava. U području obrazovanja, već je Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju definirano da svaki student ima pravo na kvalitetan studij i obrazovni proces kakav je predviđen studijskim programom, a slijedom toga i na prilagođeno studiranje u smislu uklanjanja prepreka studentima s invaliditetom te pravo na odgovarajuću psihološku i zdravstvenu pomoć u studentskim poliklinikama ili drugim odgovarajućim zdravstvenim ustanovama.

Pravilnicima u mjerodavnosti Ministarstva uređuju se uvjeti i način ostvarivanja prava redovitih studenata iz studentskog standarda, kao što su: subvencionirano stanovanje, subvencionirana prehrana, prijevoz studenata s invaliditetom, državne stipendije, zajmovi i druge novčane potpore te zapošljavanje posredstvom studentskih centara. Pravilnici o studentskom smještaju, prehrani, subvencioniranom stanovanju, prijevozu i stipendijama propisuju posebne olakšice i prednosti studentima s invaliditetom, a Ministarstvo svake godine raspisuje natječaj za dodjelu državnih stipendija za posebne skupine studenata, među kojima su i studenti s invaliditetom.

 

In Portal

 

Povezane vijesti