Majka sam s invaliditetom i ne znam se nositi s ispadima bijesa svoga djeteta

PITANJE: A. Ž. (28) Majka sam s invaliditetom i u kolicima sam. Premda imam ograničene mogućnosti kretanja, snalazimo se, ali brinu me njezini ispadi bijesa unazad mjesec – dva.  Ima pet godina, baca se na pod, vrišti do promuklosti, koluta očima i mlatara rukama, a ako je smirujem još je gora. Molim vas savjet kako se postaviti?

Dijete, bijes, ilustracija

Ilustracija

ODGOVOR: Ispadi bijesa kod djece nisu samo pokazivanje nervoze i jedno od nepoželjnih ponašanja, već emocionalni ispad koji se obično pojavljuje kao odgovor na frustraciju. Obično se pojavljuju krajem prve godine života, a najčešći su u drugoj godini. Kod djece kod koje se ispadi bijesa pojavljuju i nakon pete godine života, veće su šanse da će se isti pojavljivati kroz cijelo djetinjstvo.

Kad krene ispad bijesa stručnjaci savjetuju roditeljima da ostanu mirni jer povišeni ton samo pogoršava stvar. Djetetu jednostavo otpjevajte pjesmu. Ovdje nije cilj toliko zaustaviti izljev bijesa, koliko umiriti i povezati se s djetetom tijekom teškog trenutka. I nije važno pjevate li dobro ili ne, kao ni je li do već neka poznata pjesma ili ste je izmislili.

Igra je također jedan od najboljih načina da smirite dijete. Otkrivanje novih igara potaknuti će kreativnost kod mališana, ali i zaokupirat njihovu pažnju.

Zagrljaj pomaže u smanjenju emocionalnog stresa i odličan je način utjehe. Stoga ukoliko želite smiriti svoje dijete zagrlite ga. Recite djetetu da duboko diše, a i šetnja može biti dobra ideja.

Pokušajte djeci skrenuti pažnju tako što ćete ga pitati koja mu je omiljena boja, koje su im omiljene hlače ili nešto slično.

Ako se ispadi bijesa kod djeteta pojavljuju često, počnite promatrati period u kojem se pojavljuju te postoji li neki obrazac. Postoji šansa da dijete dobiva previše podražaja od igraonice, druge djece ili televizije.

Svakako potičite fizičku aktivnost djeteta kako bi trošilo energiju i vodite dnevnik kako bi znali što potiče izljeve bijesa. To znanje će vam pomoći kod upravljanja emocijama. Naučite dijete se smiri bez da se ozljedi. Gnječenjem igračke, trčanjem u krug, vikanjem u kupaonici. Dajte djetetu dovoljno prilika u kojima će vježbati izbor kad god je to moguće i poželjno. Ne prijetite, ne kažnjavajte fizički.

Kad se dijete smiri, razgovarajte s njim o napadima bijesa. Premda se počinje razvijati njegovo shvaćanje što je dobro, a što loše, nedostaje mu kontrola nad bijesom i frustracijom. Zato nema smisla kažnjavati ga kad plane.

In Portal

 

Povezane vijesti