Trebam li svoju tinejdžerku s invaliditetom dati cijepiti protiv HPV-a?

PITANJE: A. C. (40) Imam kćer s invaliditetom, 14 joj je godina i pohađa redovnu školu. Neki dan smo dobili obavijest za redovni sistematski, ali i mogućnost da djecu cijepimo protiv HPV-a, a moje je pitanje trebamo li ili ne to učiniti?

Cijepljenje, HPV

 

ODGOVOR: Odluku trebate li dati cijepiti dijete protiv HPV-a možete donijeti samo vi uz konzultaciju s liječnikom od  povjerenja.

Uglavnom, prema Programu cijepljenja, liječnici školske medicine trebaju na početku školske godine održati edukativni sastanak s roditeljima djece osmog razreda osnovne škole i uručiti im pozive na cijepljenje protiv HPV-a, a roditeljima koji se ne odazovu na sastanak, putem škole ili djece uputiti poziv na cijepljenje djece protiv HPV-a.

Cijepi se devetvalentnim cjepivom Gardasil 9. Cijepljenje protiv HPV-a je preporučljivo djevojčicama i djevojkama, dječacima i mladićima u osmom razredu osnovne škole i mladima do 25 godina radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i razvoja karcinoma.

Zašto u 8. razredu osnovne škole? Zato što je cijepljenje preporučljivo provesti prije izlaganja infekciji HPV-om, što znači da je poželjno cijepiti se prije započinjanja spolne aktivnosti, iako se preporučuje i onima koji su već započeli spolne odnose.

Cijepljenje ne uklanja rizik, već ga smanjuje, tako da preporuke o preventivnim ginekološkim pregledima jednako vrijede za cijepljene i necijepljene djevojke i žene.

Svjetska zdravstvena organizacija, Europski centar za kontrolu bolesti, Centar za kontrolu bolesti iz Atlante te brojna nacionalna zdravstveno-politička i stručna tijela su na temelju istraživanja, praćenja i kliničkih istraživanja donijela niz preporuka o primjeni cjepiva. Hrvatska je jedna od 58 zemalja u kojima je dostupno cijepljenje protiv HPV-a.

Svaki drugi roditelj gotovo da ne zna ništa o HPV infekciji, svaki treći uopće ne zna da u Hrvatskoj postoji besplatno cjepivo za sve učenice i učenike osmih razreda, a svaki četvrti roditelj zna da je HPV cjepivo besplatno za sve osmaše u Republici Hrvatskoj. Svakako razgovarajte sa strukom prije konačne odluke.

In Portal

 

Povezane vijesti