I TO SMO DOČEKALI Zrakoplovne kompanije najavile pristupačnije usluge osobama s invaliditetom

Osobe s invaliditetom predstavljaju jednu od najbrže rastućih grupacija putnika i prepoznajemo važnost omogućavanja sigurnog i besprijekornog putovanja za njih, stoji u priopćenju avioprijevoznika

Osoba s invaliditetom, zrakoplov

 

Mokraćni mjehur pucao joj je od potrebe da se olakša na letu od Zagreba do Frankfurta. Hodati u zrakoplovu do toaleta koristeći štake bila je nemoguća misija, pa je mahnula stjuardesi da joj priskoči u pomoć. Uzalud, stjuardesa ju nije ni vidjela.

Putnica s lakšim invaliditetom nije bila inkontinentna, nije koristila pelene, pa je sadržaj mjehura završio u donjem rublju. Kakva blamaža, u zemlju bi od srama propala da nije bila u zraku.

Čini se kako bi tome u bliskoj budućnosti mogao doći kraj, neke zrakoplovne kompanije obvezale su se osigurati pristupačnije usluge za osobe s invaliditetom. U to spada i neometan odlazak na WC.

U zajedničkoj izjavi, naime, American, Delta, United i drugi veliki zračni prijevoznici obvezuju se na niz novih koraka za poboljšanje putovanja za osobe u kolicima ili one s intelektualnim teškoćama. Konkretno, zračni prijevoznici najavljuju da će osnovati savjetodavnu skupinu koja će brinuti o pristupačnosti za putnike s tjelesnim ili mentalnim oštećenjima, a surađivat će sa zajednicom osoba s invaliditetom.

Pritom se, uz sve ostalo, misli na lakše manevriranje invalidskim kolicima i drugim pomagalima za kretanje u zrakoplovima i zračnim lukama, a poboljšat će i obuku zaposlenika kada je riječ o razvoju pristupačnosti za osobe s invaliditetom.

- Osobe s invaliditetom predstavljaju jednu od najbrže rastućih grupacija putnika i prepoznajemo važnost omogućavanja sigurnog i besprijekornog putovanja za njih. Shvatili smo njihovu potrebu za uklanjanjem prepreka i da žele sigurno, pristupačno zračno putovanje – stoji u priopćenju zrakoplovnih kompanija.

Ranije ove godine, Ministarstvo prometa SAD-a predložilo je pravilo koje zahtijeva pristupačne zahode u svim avionima, a od zrakoplovnih kompanija traži se da osiguraju uvjete da putnici s invaliditetom lete u njihovim osobnim kolicima.


Mladen Kristić

 

Povezane vijesti