ANKILOZANTNI SPONDILITIS Imam li pravo na staž osiguranja s povećanim trajanjem?

PITANJE: D. Š. (44) Sve mi je još novo, samo su bolovi nešto što trpim već duže vrijeme. Trebat će mi vremena da se naviknem na život s dijagnozom ankilozantni spondilitis i uspijem pohvatati sve njezine zakonitosti. Zanima me imam li pravo na staž osiguranja s povećanim trajanjem?

Kralježnica, ilustracija

 

ODGOVOR: Pravo na staž osiguranja s povećanim trajanjem imaju zaposleni na osobito teškim i za zdravlje i radnu sposobnost štetnim radnim mjestima, zaposleni kojima nakon određenih godina života, zbog naravi i težine posla, fiziološke funkcije organizma opadaju u toj mjeri da onemogućavaju daljnje uspješno obavljanje tog posla.

Također i osobe s invaliditetom: osobe oboljele od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih bolesti, oboljeli od paraplegije, cerebralne i dječje paralize, multiple skleroze i srodnih bolesti, slijepe osobe, gluhe osobe, gluhoslijepe osobe, osobe oboljele od reumatoidnog artritisa i drugih sustavnih upalnih bolesti zglobova i vezivnog tkiva (ankilozantni spondilitis, psorijatični artritis, seronegativni artritis, sistemski eritemski lupus, sklerodermija i polimiozitis/dermatomiozitis), osobe kod kojih postoje funkcionalni poremećaji zbog kojih se ne mogu samostalno kretati bez uporabe invalidskih kolica te osobe s Down sindromom.

Ankilozantni spondilitis je kronična i često progresivna bolest koja je u prvom redu karakterizirana bolovima i upalom zglobova kralježnice. Pogađa zglobove između kralježaka i sakroilijakalne zglobove (područje gdje se kralježnica spaja sa zdjelicom).

Ankilozantni spondilitis javlja se u relativno ranoj dobi, između 20-40 godina života.

Uzrok ankilozantnog spondilitisa je nepoznat, ali znanstvenici vjeruju da su uključeni čimbenici okoliša, te bakterijski, genetski i imuni čimbenici.

In Portal

 

Povezane vijesti