Studentica sam s brojnim dijagnozama, a opet ne mogu ostvariti prava kao moji kolege s invaliditetom

PITANJE: U redakciju In Portala javila se studentica koja ima tzv. imaju nevidljivi invaliditet. Njezin je život obilježen brojnim dijagnozama, teško se kreće i često posjećuje liječnike, a naizgled njezino zdravstveno stanje ne ukazuje na invaliditet ili neko tjelesno oštećenje.

Studentica s invaliditetom

Ilustracija

Studenticu sa Sveučilišta u Zagrebu interesira može li ostvariti ista prava kao i njezine koleg(ic)e s vidljivim invaliditetom. Ta joj prava do danas nisu osigurana.

ODGOVOR MINISTARSTVA ZNANOSTI I OBRAZOVANJA:  Vezano za Vaše pitanje imaju li studenti s nevidljivim invaliditetom neka dodatna prava, obavještavamo Vas da studenti s invaliditetom imaju prava iz studentskog standarda koja su propisana zakonom i pravilnicima.

Što se tiče nevidljivog invaliditeta, iako ne mora biti uočljiv, bitno je da ga nadležna stručna tijela mogu utvrditi, a nadležne institucije o tome izdati odgovarajuće dokumente (nalazi, mišljenja ili rješenja) na temelju kojih osobe s takvim oblikom invaliditeta mogu ostvariti svoja prava.

U području obrazovanja, već je Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju definirano da svaki student  ima  pravo na kvalitetan studij i obrazovni proces kakav je predviđen studijskim programom, a slijedom toga i na prilagođeno studiranje u smislu uklanjanje prepreka studentima s invaliditetom te pravo na odgovarajuću psihološku i zdravstvenu pomoć u studentskim poliklinikama ili drugim odgovarajućim zdravstvenim ustanovama.

Pravilnicima u mjerodavnosti Ministarstva uređuju se uvjeti i način ostvarivanja prava redovitih studenata iz studentskog standarda, kao što su: subvencionirano stanovanje, subvencionirana prehrana, prijevoz studenata s invaliditetom, državne stipendije, zajmovi i druge novčane potpore te zapošljavanje posredstvom studentskih centara.

Pravilnici o studentskom smještaju, prehrani, subvencioniranom stanovanju, prijevozu i stipendijama  propisuju  posebne olakšice i prednosti studentima s invaliditetom, a Ministarstvo svake godine raspisuje natječaj za dodjelu državnih stipendija za posebne skupine studenata, među kojima su i studenti s invaliditetom.

S obzirom na to da navodite da više nemate status studenta, za više informacija o svojim sadašnjim pravima temeljem invaliditeta možete se obratiti Pravobraniteljici za osobe s invaliditetom na e-adresu: ured@posi.hr. U vezi sa zaštitom općih prava, možete se obratiti Pučkoj pravobraniteljici na e-adresu: info@ombudsman.hr.

In Portal

 

Povezane vijesti