U mojoj dugogodišnjoj vezi više nema strasti ni uzbuđenja, živimo kao cimeri

PITANJE: S. A. (34) Ja sam osoba s invaliditetom, partner nema invaliditet, zajedno smo već pet godina. Puno toga smo prošli zajedno i on spominje brak, dok se meni čini da među nama nema više  strasti i uzbuđenja. Volim ga, ali svejedno imam osjećaj da nas drži samo navika. Može li neki savjet kako ponovno upaliti iskru?

Ljubav, Ilustracija

 

ODGOVOR: Kažu da u svakoj  trećoj vezi bar jednom dođe do monotonije, sve u vezi postane rutinski i ima predvidiv tok. Za neke je monotonija očekivana neminovnost  i budući da su unaprijed sebe pripremili na ovakav tok događaja spremni su u lošoj vezi ostati zauvijek. Ako se ipak ne mirite sa situacijom i želite više intimnosti, očekujete više pažnje, poštovanja… Zapitajte se da možda vaš partner uopće ne primjećuje vaše nezadovoljstvo i možda nije ni svjestan situacije, pa biste prvo trebali razgovarati s partnerom i ukazati na svoje stavove.

Prisjetite se što vas je spojilo i razmišljajte o tim danima. Maštajte s partnerom i izgradite osjećaj zajedničke budućnosti. Cijenite vaše različitosti. Brinite se sami za sebe. Najveća pogreška je očekivati da se partner brine za vas. Preuzmite odgovornost za svoje romantične potrebe. Ako nešto želite izrecite to na glas. Jasno dajte do znanja što vam je u vezi važno.

Jedna psihologinja tvrdi da je pronašla trik za spas svake veze i braka. Ona tvrdi kako je najjednostavnije vratiti iskru u vezu, ili brak ako svakodnevno obratite pažnju na tek nekoliko 'mikro trenutaka'. Svakog dana biste trebali pet minuta posvetiti tome da se ponovno povežete tijekom kojih ćete partneru dati do znanja da ga i dalje volite te da vam je privlačan. Otkrila je jednostavnu tehniku koju predlaže svojim klijentima s problemima u vezi ili braku, a koja se odnosi upravo na te 'mikro trenutke'.

To može biti neki prikladan obrazac pozdravljanja na dolasku i odlasku, brzi zagrljaj na hodniku, držanje za ruke dok tonete u san, iskazivanje ljubavi, izražavanje zahvalnosti ili neki sitan poklon poput čokoladice koju vaša bolja polovica najviše voli.

Razgovarajte puno i često, to je temelj svega. Ubacite i koju šalu, kako biste se zajedno nasmijali i još više zbližili. Budite intimni i izvan spavaće sobe. Jednostavni dodiri poput držanja za ruke, milovanja po licu, ljubljenja, mogu vratiti iskru u vašu vezu. S vremena na vrijeme učinite nešto zabavno i drugačije. I na kraju, usredotočite se na stvari i činjenice koje su vas i dovele do toga da se zaljubite u partnera.

In Portal