Kako slijepom psu olakšati život i pomoći mu u adaptaciji na situaciju

PITANJE: S. Ž. (39) Moj pas ima 6 godina i gotovo preko noći je ostao slijep, glaukom mu je uzeo vid. Nakon šoka i suza znam da mu moram omogućiti kvalitetan život bez obzira na sve, ali ne znam kako. Možete li mi dati neki savjet?

Aljaški malamut

 

ODGOVOR: Slijepi psi mogu živjeti vrlo normalnim, sretnim životima. Poput slijepih ljudi, psi se nauče prilagoditi okolišu i oslanjati se na druga osjetila kako bi kretali po svijetu. Većina se slijepih pasa prilično brzo prilagođava njihovoj okolini. Neki prolaze kroz teže prijelazno razdoblje, ali većina se s vremenom dobro uklapa.

Psi s postupnim gubitkom vida mogu obično naučiti prilagoditi se tijekom vremena, često bez previše angažmana vlasnika. Mnogi ljudi čak ni ne primjećuju da ovi psi slijepi dok se ne kreću oko namještaja ili dovode svoje pse na novo mjesto.

Kada pas iznenada izgubi vid, znakovi su dramatičniji i pas treba više podrške. Ovi psi se upadaju u stvari i lako se zaprepastiti. Trebaju više zaštite i vodstva od njihovih vlasnika.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako se brinuti za slijepog psa. Spustite se na sve četiri i počnite tražiti stvari koje bi mogle ugroziti sigurnost vašeg psa. Potražite prostore u kojima se vaš pas može zaglaviti, oštre rubove ili stepenice u kojima vaš pas može zalutati. Pas će napraviti mentalnu mapu na temelju zvukova i mirisa kako bi mu pomogao u mapiranju područja sigurnog kretanja. Međutim, na vama je da se pobrinete da ništa ne može naštetiti vašem slijepom psu. Gledajući na svijet iz kuta gledišta vašeg psa, mogli biste primijetiti stvari koje bi vam mogle nedostajati ako gledate odozgo.

Unatoč svim vašim naporima, vaš slijepi pas može odlutati, stoga je ključno da ažurirate njihove iskaznice/pločice. Dobra je ideja napisati na ogrlici vašeg psa nešto poput 'Ja sam slijep'. Na taj način, ako se nešto dogodi, nalaznici vašeg psa znat će pažljivo postupati s njima. Ako već niste, trebali biste mikročipirati svog psa. Ako je vaš pas mikročipiran, provjerite jeste li ažurirali informacije i uključite podatke o vidu vašeg psa.

Potrebno ga je naučiti novim naredbama poput  poput 'desno', 'lijevo', 'okreni se' i 'stop' ključne su za slijepe pse. Ove naredbe pomoći će vam da psa sačuvate od nevolja i omogućite mu da hoda malo slobodnije. Imajte na umu, nikada ne biste trebali pustiti svog slijepog psa da hoda bez povodca. Neće vidjeti nadolazeći promet ili druge potencijalne opasnosti koje mogu biti opasne po život. Zapamtite da dresura slijepog psa uključuje obilje pohvala, poslastica i jačanja samopouzdanja.

Slijepi pas uvijek bi trebao moći pronaći hranu, vodu i sklonište. Držite zdjele za hranu i vodu vašeg psa na istom mjestu.

Vaš pas će se oslanjati na čulo sluha i njuha. Ove dvije stvari postat će primarni način na koji se kreću mračnim svijetom. Možete im pomoći da se snalaze u kući koristeći mirisne i zvučne znakove.

Pokušajte s psom provoditi više vremena kako biste ga utješili. Na primjer,  produžite četkanje koje uvijek jača vezu između životinje i njenog vlasnika.

Idite u šetnju na ista mjesta, istim putem, kako bi stvorio rutinu i omogućio svom ljubimcu da se i tijekom šetnje osjeća sigurno.

U slučaju da imate stepenice, morate postaviti neku prepreku kako bi se spriječilo njegovo padanje. Malo po malo naviknut ćete se penjati se i silaziti stepenicama.

Nastavite se igrati i zabavljati sa svojim psom kao i do sada, ne smijete psu dopustiti da se povuče u sebe – vrlo je teško psihički i fizički prevladati sljepoću.

Slijepi psi često doživljavaju promjene osobnosti. Jednom ljubazni i povjerljivi kućni ljubimci s gubitkom vida mogu postati nesigurni ili agresivni, tjeskobni - što ako zaborave na mene, što ako me ne nahrane?...

I zapamtite, bio slijep ili ne, vaš pas je i dalje vaš kompa i treba vas više nego ikad.

In Portal

 

Povezane vijesti